SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Zutphen herdenkt in sobere vorm verzetshelden IJsselkade

ZUTPHEN - Burgemeester Annemieke Vermeulen heeft samen met de directeur van basisschool de Bongerd de verzetshelden op de IJsselkade in Zutphen herdacht. De herdenking was bijzonder sober, vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus (COVID-19).

Waar het normaal rond het monument op de kade volstaat met nabestaanden, geïnteresseerden en basisschoolkinderen waren er nu maar een paar mensen. Bijeenkomsten zijn namelijk niet toegestaan. Volgens Vermeulen is het wel belangrijk om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. "Juist in deze moeilijke periode, waarin corona alles lijkt te overschaduwen, wil ik stilstaan bij onze helden. Wat zij voor ons deden, leidt rechtstreeks tot ons vrije leven nu. Waar wij op dit moment misschien weinig vrijheid ervaren door alle geldende beperkingen, groeit het verlangen om weer samen te komen."

Precies 75 jaar geleden werden op de IJsselkade in Zutphen tien jonge verzetshelden terecht gesteld. Door een vuurpeloton kwamen negen van hen om het leven. Slechts een van hen werd wonderwel gered doordat de kogel afketste op een knoop van zijn jas. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.