Boeren willen Kerkpad Warnsveld afsluiten door corona, buurt reageert verdeeld

Boeren willen Kerkpad Warnsveld afsluiten door corona, buurt reageert verdeeld

Als het aan de boeren, wiens erf aan het Kerkpad grenst, ligt moet het pad worden afgesloten. En ze doen er dan ook echt alles aan om mensen van het pad te houden. Ze gebruiken nu het coronavirus (COVID-19) als reden. De buurt reageert daarop verdeeld. 

Lees verder onder de video...

"Treurig toch om nu ook nog de corona crisis te gebruiken om mensen die zich proberen te ontspannen op deze manier weg te jagen", vertelt een wandelaar die deze nieuwswebsite heeft getipt. Ze wil graag anoniem blijven. De boeren willen hier geen wandelaars hebben, maar feit blijft dat het pad openbaar is. De gemeente heeft onlangs besloten dat iedereen er gewoon op moet kunnen wandelen. 

Een andere buurtbewoner, Steffan Gouw, snapt de boer wel. Hij wil op camera (te zien in bovenstaande video) zijn mening delen. "Ik kan me voorstellen dat je geen mensen op je terrein wil hebben", legt hij uit. "We weten allemaal waar boeren mee te maken hebben, helemaal nu met de coronacrisis." Hij vertelt over de strenge eisen die er zijn om besmettingen te voorkomen. Hij beaamd dat het pad openbaar is: "Je hebt veel uitwijkmogelijkheden om ergens anders te kunnen wandelen. De gemeente heeft hier ook boter op zijn hoofd."

Het bord is zeer waarschijnlijk geplaatst door boer Hans van Schooten. Hij heeft nog geen reactie gegeven op vragen hierover. Ook de familie Jansen heeft een erf aan het pad. Namens de familie voert Roelf Pot het woord. "De boeren mogen alleen de hoogst noodzakelijke professionele erfbetreders toestaan. Deze mensen willen namelijk zelf niet besmet raken omdat ze elke week op tientallen erven komen en zo zelf een fantastische verspreider kunnen worden", legt hij uit. 

'Alleen op het erf'

Aangezien het pad openbaar is gelden die regels daar niet. "Alle protocollen en maatregelen die met melkveehouders zijn gedeeld, hebben alleen betrekking op het boerenerf en in het bijzonder het melklokaal", legt een woordvoerder fan Friesland Campina uit. De gemeente ziet dat ook zo: "Het is niet toegestaan om borden te plaatsen op de openbare weg. Daarom nemen we contact op met de boer om hem te vragen het bord te verwijderen", legt een woordvoerder uit.

Lees verder onder de foto...

Het bord wat er eerder stond.  | LGLD Nieuwstip
Het bord wat er eerder stond.

Pot bevestigt dat het bord niet geplaatst mag worden. "Van Schooten heeft contact opgenomen met de gemeente, maar zijn willen geen actie ondernemen. Het afsluiten van een stuk openbare weg acht de ambtenaar een te zwaar middel." Op het bord wordt onder andere gerefereerd aan Friesland Campina, die er niet achterstaan. Ook schrijven ze erop dat het op advies van veeartsen is. Een veearts, die anoniem wilde reageren: "Het is goed om je terrein af te sluiten. Dat ondersteunen we zeker. Maar boeren moeten zich wel aan de regels houden, net als jij en ik. Dus dit zal ik nooit onderschrijven. En mijn collega's ook niet." 

Borden beklad

Verschillende wandelaars hebben hun beklacht gedaan over het bord. Volgens Pot zijn sommige zelfs een stap verder gegaan. "De borden zijn binnen 24 uur beklad, ook al stonden ze 15 meter van het pad in het weiland. Nog 24 uur later was het bord vernield en in de sloot gegooid. Dat doen lieve wandelaars kennelijk. Die vinden dat ze dat mogen doen." 

Het pad wordt ook geblokkeerd met een tractor. | LGLD Nieuwstip
Het pad wordt ook geblokkeerd met een tractor.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.