Cashloze samenleving? In sommige winkels in de regio kun je nog niet pinnen

Cashloze samenleving? In sommige winkels in de regio kun je nog niet pinnen

Steeds meer winkels worden cashloos. Je kunt daar alleen nog maar betalen met je pinpas. Maar er is ook een tegenovergestelde: in sommige winkels kun je alleen maar contant afrekenen. 

In deze moderne tijd is nog wel verstandig cash op zak te hebben. Want soms heb je het echt nodig. Zoals bij kringloopwinkel Twinkeltje in Zutphen. Daar kun je met je pinpas niet terecht. En dat heeft vooral een praktische reden: "We hebben heel slecht bereik onderin het gebouw, dan hebben we een eigen mobiel plus abonnement nodig wat veel geld kost wat wij eigenlijk niet hebben als vrijwillige organisatie", legt Renske Mooiman uit namens de winkel. Ze zijn niet van plan om op hun huidige locatie een pin-functie te nemen, gezien de komsten. Maar "mochten wij op een andere plek komen is het een van de eerste mogelijkheden." 

Advertentie

Maatregelen

Het zorgt niet heel vaak voor 'gedoe' omdat klanten geen cash bij zich hebben. "Wij zeggen en laten overal op flyers zien dat erbij ons niet gepind kan worden. En ja sommige klanten vinden het lastig we verwijzen ze naar de winkels in de buurt waar je wat extra mag pinnen of geld kan ruilen. Soms gaan er mensen om weg, meestal zorgen ze voor geld." Bij de winkel worden producten voor lage prijzen verkocht. Maar alles bij elkaar opgeteld komt er elke dag toch een aardig bedrag aan contant geld binnen. Maken ze zich geen zorgen daarom? "Daar hebben we maatregelen voor genomen. Er is altijd als we open zijn één iemand die daarvoor verantwoordelijk is. Er blijft nooit geld in de winkel achter" beklemtoont Mooiman. 

"Voor kleine kinderen is dit natuurlijk leuker"
Renske Mooiman, kringloop Twinkeltje

Ze legt uit dat er ook nog andere redenen zijn waarom mensen soms liever met cash betalen. "Voor kleine kinderen is dit natuurlijk leuker. Die hebben geen pinpas, maar alleen contant spaargeld. En er zijn ook mensen die specifiek kleingeld achterhouden voor ons. Verder zijn er mensen die weinig hebben bewust niet pinnen en dan bij ons voor kleine geldbedragen zo leuk kunnen shoppen en geld overzicht hebben."

Telefonisch overmaken

Ook bij kringloopwinkel Van Oud Naar Nieuw is pinnen geen mogelijkheid. "Er is weinig cashflow en bezuinigen op deze uitgave", legt manager Eelco de Gans uit. Ze zijn niet perse van plan om het in te voeren. "Als de zaken dat toelaten en het niet ten koste gaat van het jeugdwerk dan zouden we dat overwegen. Maar als er nu geen contant geld mee is schakelen we internetbankieren in. Telefonisch overmaken is ook geen probleem dus." 

In de regio zijn nog meer kringloopwinkels waar, vaak om dezelfde reden, niet met pinpas betaald kan worden. Verder zijn er een paar coffeeshops en speciaalzaken waar dit niet mogelijk is.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.