SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Opinie: Waar blijft het Paradiso van het Oosten?

ZUTPHEN - Ik zit in dubio, of beter gezegd ik zat in dubio. Immers op dit moment van schrijven is het a.s concert van de Golden Earring in Musis Arnhem blijkbaar al uitverkocht.  De legendarische band die vroeger met regelmaat in de  Zutphense Buitensoos optrad. Tickets nu 40 euro per stuk, zaal capaciteit in Musis is 900 staande bezoekers wat maakt 36.000 euro enkel de kaartverkoop. Pracht van een klassieke zaal overigens, waar men het wel technisch voor elkaar heeft zowel klassiek als elektrisch versterkte bands te kunnen laten optreden. 

Hans Boersbroek

Stichting Popcollectief Zutphen & Stadspartij Zutphen-Warnsveld

De provincie Gelderland had enige jaren terug een afdeling Kunst & Cultuur Gelderland en reden voor mij om destijds de vertegenwoordiger popmuziek van de provincie eens naar Zutphen halen. Een doorgewinterde rocker, verstand van popzaken, poppodia en met name Achterhoek. Ik vond het de hoogste tijd om eens goed over popcultuur en kansen voor Zutphen in de Achterhoek regio te praten, met als verrassing een bezoek aan onze prachtige Buitensoos. 

Sprakeloos was hij. Net zoals ik dat telkens weer ben als ik die pracht zaal van binnen zie. “Hebben jullie een eigen Musis in Zutphen?” stamelde hij na enkele minuten. Ik beaamde dat vol trots, sterker nog we waren het er beiden over eens dat de Achterhoek een eigen Paradiso zoals Amsterdam heeft. In potentie dat dan weer wel. 900 betalende bezoekers kunnen er ook in.  

Het ‘Paradiso van het Oosten’ gelegen in Zutphen staat er, waar het de kansen voor popmuziek betreft, echter werkloos bij. De klassieke zaal staat sowieso vaak leeg, ondanks dat gemeente Zutphen jaarlijks miljoenen tegen het theatercomplex Hanzehof aangooit waar de Buitensoos onderdeel van is. 

"De technische aanpassing van de zaal is qua kosten een fractie vergeleken met de voorstellen die er nu liggen..."
Hans Boersbroek

Het verbaast mij als popcultuur liefhebber in hoge mate dat zowel bestuur Hanzehof als bestuur Gemeente, deze culturele parel niet inzet voor grotere zaal concerten anders dan klassiek. De technische aanpassing van de zaal is qua kosten een fractie vergeleken met de voorstellen die er nu liggen om de Muzehof qua vierkante meters inpandig uit te breiden. In geen van de voorgestelde rapporten ‘toekomst Hanzehof’ (waarbij laatste een investering van bijna 10 miljoen vraagt), staat beschreven dat bands als MothersFinest, Golden Earring e.v.a. in Zutphen net zo knetterhard uitverkopen als in Luxor Live, Musis of de Dru in Ulft. Dat is geld verdienen i.p.v. verloren laten gaan. 

De popliefhebber is een reiziger, gaat van zaal naar festival overal in Nederland. Hij of zij gaat waar de band gaat en het liefst in die mooiste zaal.  Zutphen heeft met haar eigen Paradiso van het Oosten goud in handen. De uitstraling van de zaal, de perfecte bereikbaarheid op 10 minuten lopen vanaf het station t/m touringcar parking achter het complex. Grote zaalcapaciteit versus de kleinere regionale poppodia. En niet te vergeten een prachtige stad om een weekend te verblijven, teneinde op zondagmiddag in een bruin café nog wat leuke lokale bandjes mee te pakken. 

Zutphen, je kan het!

 

Je hebt zojuist een opiniestuk gelezen. Het artikel is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Of meer weten? Klik dan hier
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.