SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Verslaggever Harm Seubring in gesprek met een voorbijganger.

Angst voor nieuwe 5G netwerk lijkt verdeeld te zijn

  •  Er komen meer antennes
  •   13 februari 2020 - 08:00
  •  

ZUTPHEN - Het snelle 5G-internet komt steeds dichterbij. Om voor zulk snel internet te zorgen zullen er meer antennes geplaatst moeten worden. Maken mensen zich daarom zorgen om de stralingen? 

Verslaggever Harm Seubring vroeg het op straat. Lees verder onder de video...

5G is de opvolger van het mobiele datanetwerk 4G en is veel sneller dan het huidige netwerk. De meningen op straat lijken verdeeld. In de politiek worden wel zorgen geuit. Niet perse over de stralingen, maar vooral om de rol van de gemeente. 

Advertentie

Het nieuwe netwerk brengt echter ook een uitdaging met zich mee. Waar er voor de vorige netwerken op enkele plekken in de gemeente een antennemast moest staan, is er voor 5G om de circa vijftig meter een antenne nodig. De regering is bezig met een wetswijziging waarmee overheden verplicht gaan worden om gebouwen, lantaarnpalen, bushokjes en andere openbare objecten hiervoor beschikbaar te stellen.

Zeggenschap 

GroenLinks is nu bang dat de gemeente straks geen zeggenschap meer heeft. Daarom dringt de partij via een motie aan dat de gemeente dit aankaart bij de overheid én alert blijft als telecombedrijven zich melden voor de plaatsing van antennes.

 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.