SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Een tijdelijke dijk in Zutphen.

Achterhoekers maken zich geen zorgen over dijkdoorbraak

  •  Lopen we gevaar?
  •   28 januari 2020 - 10:07
  •  

ACHTERHOEK - Inwoners van de Achterhoek maken zich geen zorgen over een mogelijke dijkdoorbraak. Dat blijkt uit onderzoek van het Waterschap Rijn en IJssel. 90 procent van de ondervraagden vind een verzekering voor overstromingen overbodig.

De meeste mensen vinden het gebied ook veiliger dan 25 jaar geleden. Toen steeg het waterpeil in de grote rivieren in rap tempo, door smelt- en regenwater uit de Alpen. In andere delen van de provincie moesten tienduizenden inwoners evacueren vanwege overstromingen. Rond de IJssel viel het echter mee.

Advertentie

Mogelijke dijkdoorbraak

In het onderzoek geeft 70% van de mensen, die verder weg woont van de dijk, aan een dreiging als in 1995 te verwachten in de komende 25 jaar. Mensen die dichter bij de dijk wonen, denken dat die dreiging veel hoger is (95%). Echter, meer dan driekwart van de respondenten heeft geen maatregelen getroffen voor een overstroming of evacuatie.

Landelijk onderzoek toont aan dat niet alleen de inwoners van de Achterhoek en Liemers, maar ook veel van de Nederlanders zich geen zorgen maakt over dijkdoorbraken. Ruim één vijfde van de Nederlanders denkt dat het merendeel van Nederland over 100 jaar onbewoonbaar zal zijn door klimaatverandering. 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.