Opinie: Het voorveld gaat over gemeenschapszin
- Beurt voor subsidieslurper
- 18 oktober 2019
- Lex Hemelaar
ZUTPHEN - De bezuinigingsronde van de gemeente Zutphen nadert zijn climax. Ruim een jaar is men bezig geweest om tientallen maatschappelijke organisaties via thematafels beter te laten samenwerken. Een stroperig traject zonder noemenswaardig resultaat. Behalve dan dat elke organisatie een flinke subsidiekorting moest slikken en daar ging het ook om.
Pas nu is welzijnsorganisatie Perspectief, met meer dan 60% de grootste subsidieslurper, aan de beurt. Bij bezuinigen begin je meestal met de grootste uitgaveposten. De gemeente bewaart dit tot het laatst, noodgedwongen door het tijdrekken van Perspectief. Nu moet met stoom en kokend water een nieuwe koers voor de welzijnsorganisatie worden uitgezet.
In de discussie daarover staat het voorveld centraal. Het gaat hier om de sociale basis in de samenleving. Waar kun je terecht als je wat hulp nodig hebt, als je behoefte hebt aan contact, als je je wilt inzetten voor een ander? Kortom, het voorveld gaat over gemeenschapszin. De gemeente en de politiek zijn er heilig van overtuigd dat Perspectief een cruciale rol speelt in het voorveld. Sterker, men vindt dat Perspectief zich daar meer op moet richten en minder op dure individuele begeleiding. Op deze wijze kan een kwart van de subsidie worden wegbezuinigd.
"WeHelpen, het digitale hulpvraag- en aanbod kanaal van Perspectief, is grandioos geflopt"
In de discussie over het voorveld ontbreken twee wezenlijke aspecten. In de eerste plaats gaat het vreemd genoeg niet over de rol van inwoners. Gemeenschapszin wordt gemaakt door inwoners. Op het voorveld spelen zij de hoofdrol en niet de beroepskrachten. Integendeel, de aanwezigheid van Perspectief werkt verstorend en belemmerend. Daarmee komen we op het tweede aspect. De prestaties van Perspectief op het voorveld zijn pover. WeHelpen, het digitale hulpvraag- en aanbod kanaal van Perspectief, is grandioos geflopt. De gemeente heeft het wijselijk stopgezet. De vrijwilligerscentrale functioneert al lang niet behoorlijk. Met bijvoorbeeld een vervoersvraag kon je daar nauwelijks terecht terwijl de behoefte groot is, zo laat het succes van AutoMaatje zien. De Hopwoningen, nu eufemistisch omgedoopt tot Talenthuizen, zijn trekpleisters van ellende. Zij trekken niet het gemêleerde publiek aan dat nodig is voor de onderlinge steun tussen inwoners. Zo worden ze het voorportaal van toch weer dure maatwerktrajecten.
Advertentie
Perspectief die moet gaan organiseren dat inwoners elkaar opvangen en helpen. Het gaat niet werken. Simpelweg omdat Perspectief probleemgericht werkt en geen expertise heeft in het faciliteren van actieve, ondernemende inwoners. Die lopen bij Perspectief al snel tegen een muur van onbegrip en onkunde. Perspectief die moet gaan zorgen voor gemeenschapszin. Hou toch op. Gemeenschapszin maak je als buurtbewoners zelf. Bovendien gaat Perspectief dan tal van maatschappelijke inwonersorganisaties die goed werk doen voor de voeten lopen.
Bezuinigen op Perspectief kan zeker, maar hou ze weg van het voorveld. Perspectief is goed in het één-op-één begeleiden van mensen die echt vastlopen. Het aantal trajecten moet echter fors omlaag. Dat is de laatste jaren uit de klauwen gelopen. Een gevolg van de hechte vriendschapsrelaties tussen gemeente, politiek en Perspectief die kritische beschouwingen in de weg stonden. Dat lijkt nu voorbij. Zaak is nu dat de structuur waarin gemeente en welzijnsorganisatie zaken doen op de schop gaat. Geef inwoners(organisaties) daarin een stem. Dan zal blijken dat je voor een prettige samenleving helemaal geen grote welzijnsorganisatie nodig hebt.