Opinie: Zielig Perspectief

Opinie: Zielig Perspectief

De welzijnsorganisatie Perspectief is boos. Heel boos. Op de gemeente Zutphen. Die heeft op eigen houtje een toekomstrichting voor Perspectief uitgestippeld. Hoe durft ze.

Lex Hemelaar

Lex Hemelaar

Maatschappelijk Ondernemer

Perspectief voert in opdracht van de gemeente Zutphen welzijnstaken uit. Daarvoor krijgt ze jaarlijks maar liefst 3,5 miljoen euro, meer dan de helft van alle subsidies in het sociaal domein. Is het dan vreemd dat de gemeente zich nadrukkelijk met Perspectief bemoeit? Zeker nu er bezuinigd moet worden. 

Perspectief wil ons graag doen geloven dat Zutphen een sociale ramp te wachten staat als ze moet inkrimpen. Dat lijkt me niet. Op elke 700 inwoners is er één sociaal werker van Perspectief. Ver boven het landelijk gemiddelde. Hoe komt dat? Is Zutphen een gemeente met veel sociale problemen? Het is maar hoe je het benadert. Perspectief is er bedreven in om afwijkend gedrag te problematiseren en er een sociaal werker op te zetten. Vele dure maatwerktrajecten zijn het gevolg en zo groeide de organisatie ongeremd door. Daar wil de gemeente nu vanaf. Jarenlang kon Perspectief zich als alleenheerser in het sociaal domein manifesteren. Gesteund door bevriende ambtenaren en politieke relaties kon ze haar eigen koers varen en anderen weren. Nu er flink bezuinigd moet worden, valt dat hele netwerk in duigen. 

Een nieuwe koers is zeker nodig. Logisch dat de gemeente het initiatief overneemt, want van een in zichzelf gekeerde organisatie met een hautaine houding mag je geen nieuwe koers verwachten. Laat de slager een menu maken en je weet vooraf al dat je niet vegetarisch eet. Perspectief doet verwoede pogingen het tij te keren. Zo stelt ze doodleuk dat bezuinigingen niet eerder dan 2021 aan de orde zijn. Waar alle maatschappelijke organisaties nu al aan het inleveren zijn, vraagt Perspectief om twee jaar uitstel. De urgentie en realiteitszin ontbreekt volledig.

In de nieuwe koers benadrukt de gemeente het belang van een sterk voorveld. Wanneer de gemeenschapszin en sociale samenhang goed is, zijn er minder problemen. Men vangt elkaar makkelijker op als er iets aan de hand is. Een prima uitgangspunt. Vreemd is echter dat de gemeente hierin een grote rol voor Perspectief ziet. Sociaal werkers die ervoor moeten zorgen dat mensen wat voor elkaar over hebben. Alsjeblief niet. Zo gaan we weer terug naar de jaren ’70 van de vorige eeuw toen de zogenoemde opbouwwerker zijn intrede deed. Een historische fout. Het gevolg was dat inwoners achterover gingen leunen. Welzijn werd een taak van betaalde krachten en niet meer de verantwoordelijkheid van inwoners zelf. Zo zien we Perspectief overal opduiken in sociale steunpunten en hopwoningen. Alsof Zutphen één groot probleemgebied is. 

Anno nu zien we weer meer bereidheid van inwoners om zich in te zetten voor een gezellige buurt. Geef de buurt terug aan haar bewoners en laat Perspectief daar wegblijven. Het is toch van de gekke dat een beroepskracht de wijk of buurt in gaat om ervoor te zorgen dat mensen omzien naar elkaar. Dat kunnen buurtbewoners best zelf als ze maar de ruimte krijgen en zo af en toe wat geld voor activiteiten. Geld dat vrijkomt als Perspectief nog meer inkrimpt en zich beperkt tot de echte probleemgevallen. 

 

Je hebt zojuist een opiniestuk gelezen. Het artikel is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Of meer weten? Klik dan hier
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.