Het nieuwe onderwijs kost geld
- 24 oktober 2016
- Jesse Sprikkelman
EERBEEK - Het zou slecht gaan met zogenaamde iPadscholen. Volgens het Onderwijsblad, een initiatief van Maurice de hond, zijn de kosten te hoog. Het blad beweert dat het veranderd is van een idealistisch streven in een commercieel bedrijf.
Nieuw onderwijs
Steve Jobsscholen, in de volksmond iPadscholen, zijn in 2013 begonnen in Nederland. Lesboeken zijn deels vervangen voor iPads, kinderen volgen hun eigen samengestelde programma. Dat betekent dat ze leren op hun eigen tempo. “Vroeger leerde iedereen uit dezelfde methode” aldus Joris Luesink, directeur van OBS De Spr@nkel uit Eerbeek. “Tegenwoordig wordt het onderwijs aangepast worden op kinderen, iedere leerling leert op zijn eigen manier.” OBS De Spr@nkel is een van de Steve Jobsscholen in de regio.
Verkeerde inhoud
Luesink heeft het Onderwijsblad te woord gestaan over hun situatie. “Ze hebben de conclusie getrokken dat het veel geld kost, dat is juist, maar ze schrijven niet welke voordelen wij er aan hebben. En dat zijn weer erg veel.” De school hoeft de kosten niet volledig zelf te betalen, ze zijn een onderdeel van een groot bestuur dat wil innoveren, die zorgt ervoor dat zij deze inverstering kunnen doen. “Er moet geïnvesteerd worden in nieuw onderwijs. Dat is logisch want nieuwe en ontwikkelingen kosten nou eenmaal geld.”
In het blad zegt Maurice de Hond dat er voor iPadscholen die nieuw komen ook nieuwe afspraken gelden. Wel is er sinds de eerste lichting weinig veranderd: "Offertes zijn behoorlijk in lijn met wat ze daarvoor betaalden. Het is niet zo dat ze een aanzienlijke verhoging hebben gekregen."
Vragen
Als er iets nieuws is dan roept dat vragen op zegt Luesink. Daarmee doelt hij ook op het feit dat media schreef dat iPads slecht voor kinderen zijn. “Bij ons zitten kinderen niet continu op de iPads. En als kinderen de hele dag een boek lezen is dat toch ook niet goed?”