Opinie: Misschien is artikel 12 nog niet zo gek

Opinie: Misschien is artikel 12 nog niet zo gek

De gemeente Zutphen maakt er een gewoonte van steeds de verkeerde keuzes te maken. Keuzes die de gemeenschap veel geld kosten. De opvolger van Het Plein, de stichting werkbedrijf ‘GelreWerkt’, werkt niet. Volgens de verantwoordelijk wethouder ligt het aan de regelgeving. Opvallend, want de regelgeving is er al jaren. Een rechterlijke uitspraak van eind 2017 bevestigde dat nogmaals. Men had het kunnen weten.

Henk Weststrate

Henk Weststrate

Politiek observator

Het college van Zutphen is een meester in de verantwoordelijkheid ergens anders neerleggen. Zelfreflectie ontbreekt. Wat ook opvalt is dat met name stichtingen waarin wethouders als bestuurders opereren in de problemen komen.

"Hoe komt het toch dat er ondanks alle ervaringen, signalen, informatie, kennis en dergelijke zoveel fout gaat bij de gemeente Zutphen?"
Henk Weststrate

Onverwachte situaties, iets over het hoofd zien of vergeten kan gebeuren, maar na het slechtste college van de 21e eeuw verwacht je toch een beter en attenter college. Nu lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Zelfs versterking uit het westen voor het provinciale Zutphen blijkt geen meerwaarde te hebben.

Hoe komt het toch dat er ondanks alle ervaringen, signalen, informatie, kennis en dergelijke zoveel fout gaat bij de gemeente Zutphen? Een uitspraak van Einstein geeft al richting naar de mogelijke oorzaak: "Er zijn twee oneindige zaken in de wereld, het heelal en de menselijk domheid, maar van het heelal ben ik niet helemaal zeker."  De wetenschapper Carlo M. Cipolla heeft deze stelling van Einstein verder onderzocht en er een essay over geschreven, 'De wetten van menselijke stupiditeit'. Hierin heeft hij uitstekend verwoord hoe het mogelijk binnen Zutphen werkt.

  1. Hij deed onderzoek naar domheid en de effecten daarvan. Hij vond een aantal wetmatigheden:
  2. Iedereen onderschat altijd en onvermijdelijk het aantal domme individuen dat in omloop is
  3. De kans dat iemand dom is, staat los van elke andere eigenschap van die persoon
  4. Dom is iemand die een ander verlies toebrengt, terwijl hij/zij zelf geen voordeel heeft en mogelijk zelfs nadeel ondervindt
  5. Mensen die niet dom zijn onderschatten altijd de schadelijke kracht van de domme medemens
  6. Domme mensen zijn gevaarlijker dan schurken
  7. Men kan zelf de voorbeelden invullen, kijk om je heen.

Onderzoek zal moeten uitwijzen of er in Zutphen meer domme mensen wonen dan elders. Aanwijzing door de provincie voor een artikel 12-gemeente (provincie moet eerst goedkeuring geven voordat geld wordt uitgegeven) is waarschijnlijk toch veiliger dan zo doormodderen.

 

Je hebt zojuist een opiniestuk gelezen. Het artikel is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Of meer weten? Klik dan hier
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.