Opinie: Het nieuwe college over wonen in Zutphen
Het nieuwe college van Zutphen.

Opinie: Het nieuwe college over wonen in Zutphen

Het nieuwe college is geïnstalleerd. De college vorming is achteraf gezien zonder veel problemen verlopen. Het verloop was eigenlijk heel traditioneel. Informateurs, formateurs, partij onderhandelaars, achterkamertjes en college akkoord.

Henk Weststrate

Henk Weststrate

Politiek observator

Geen transparant, eigentijds open proces. Nee, in 2018 heel herkenbare echte oude politiek. De verrassing was een kandidaat wethouder van de VVD uit Gouda. Hier laat de VVD zich van zijn menselijke sociale kant zien. De VVD zorgt voor een mooie goed betaalde baan. Dat schept verwachtingen. Zal dit college zich sterk gaan maken voor gezinshereniging van bijvoorbeeld statushouders. Hen een baan aanbieden nadat ze lid van de VVD zijn geworden? Zo kleurt Zutphen en Warnsveld echt en de VVD ook een beetje.

Het college begint al met een aantal handicaps en heeft ook weinig ervaring. Een PvdA wethouder met een motie van afkeuring die maar met 12 tegen 15 is verworpen. Een Liegend VVD raadslid die door niemand in de raad hierop wordt aangesproken. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Een partij, de SP, die al haar verkiezingsbeloften te grabbel gooit om maar op het pluche te komen en 1/3 van de raad stemde tegen het nieuwe coalitie akkoord en de wethouders. Een slechter begin  is bijna niet mogelijk

Maar wat zegt het akkoord bijvoorbeeld over het wonen in Zutphen. Het motto: met elkaar kleuren we Zutphen en Warnsveld Toetsing kader: draagt het bij aan het aantrekkelijk maken van onze Gemeente  aan een inclusieve samenleving aan het ondernemersklimaat en aan de energietransitie en klimaatagenda. Beloften: Iedereen een betaalbare en energiezuinige huis het aantrekken van nieuwe bewoners extra aandacht voor jongeren, jonge gezinnen en ouderen

"Als je het kan betalen kun je in Zutphen wonen. Maar is je inkomen laag? Dan ziet dit college je liever naar de regio vertrekken"
Henk Weststrate

Geweldig, iedereen blij zelfs de VVD  heeft hier een handtekening onder gezet. Dit is natuurlijk geen garantie want nu de praktijk. In het college akkoord staat ook: het percentage sociale huurwoningen is in Zutphen bovengemiddeld hoog t.o.v. de regio Dit college kiest ervoor dit percentage meer in evenwicht te brengen met de regio. Door een beroep te doen op de regio om meer sociale huurwoningen te realiseren zal dit percentage niet verder stijgen. Dit college gaat koopwoningen bouwen

Even wat cijfers over Zutphen: 47.500 inwoners, 21.800 woningen, 47% huurwoningen en 51% van de huishoudens verdient minder dan 34.600 euro. Inwoners van de gemeente Zutphen die een betaalbare dus sociale huurwoning zoeken, jongeren, jonge gezinnen ouderen die kleiner willen gaan wonen moeten naar de regio. Voor hen is er geen plaats meer in Zutphen. Men wil meer nieuwe inwoners maar de bestaande inwoners die een beroep doen op de sociale huurwoningen daar zijn er te veel van. Weg er mee! naar de regio. Wat betekent dat voor de huidige bewoners. Waar moeten hun kinderen gaan wonen. Hun ouders op leeftijd?

Als je het kan betalen kun je in Zutphen wonen. Maar is je inkomen laag? Dan ziet dit college je liever naar de regio vertrekken. Zo maken we Zutphen aantrekkelijk maar zonder kleur. De maakbare samenleving  begint in Zutphen.

 

 

Disclaimer

LokaalGelderland biedt ruimte voor opiniestukken. Echter moeten ze uiteraard wel journalistiek verantwoord zijn. Het opiniestuk is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Neem contact op via [email protected].
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.