Raadslid CDA Lochem vertrokken door ontevredenheid
- Formatie
- 10 april 2018
- LochemsNieuws
LOCHEM - Lijsttrekker en fractievoorzitter Pieter Bas ter Maat van het CDA stapt onverwachts op. Dat heeft zijn partij maandagmiddag bekend gemaakt. Ter Maat vindt dat er zaken niet goed zijn gegaan en wil hiervoor de politieke verantwoordelijkheid nemen.
Ter Maat vindt dat de afgelopen periode niet gebracht heeft wat hij ervan verwacht heeft. Het is de partij – die deel uitmaakte van de coalitie – niet gelukt om minimaal hetzelfde aantal zetels te behouden. Het CDA ging op 21 maart van 4 naar 3 zetels.
Coalitievorming
Ter Maat heeft besloten zich terug te trekken als fractievoorzitter en als raadslid. Tot afgelopen vrijdag praatte zijn partij mee aan de onderhandelingstafel waar wordt gewerkt aan een nieuwe coalitie. Die dag kwam het bericht dat het CDA het veld moest ruimen.
In een persbericht schrijft het CDA dat uit een evaluatie moet blijken waar de verbeterpunten liggen, maar voor Ter Maat heeft al aangegeven dat voor hem duidelijk dat een aantal zaken beter konden en daarvoor neemt hij de politieke verantwoordelijkheid.
Ter Maat zat 4 jaar in de raad en deed dit naar eigen zeggen met plezier. Hij waardeert de onderlinge contacten met inwoners en collega’s en wenst de nieuwe fractie veel succes met hun taak in de raad.
Vuur uit de sloffen
Van Ter Maat kan worden gezegd dat hij het vuur uit de sloffen liep voor zijn partij. Dat deed hij ook buiten verkiezingstijd. Hij was nooit te beroerd om op te draven om de standpunten van zijn partij over het voetlicht te brengen. Ook voor de lokale media was hij zeer benaderbaar.
Pieter Bas ter Maat maakte namens zijn partij onder meer deel uit van de raadsbrede werkgroep ‘Bruisende Binnenstad’, dat het stokje later doorgaf aan ‘Landstad Lochem’.
Niet vrijwillig
Het CDA in Lochem is niet vrijwillig vertrokken als deelnemer aan de coalitiebesprekingen die na de verkiezingen van 21 maart in gang werden gezet. Er is dan ook sprake van de teleurstelling bij de Lochemse christen-democraten. Woordvoerder Bart Ruiterkamp wil op dit moment niet ingaan op de inhoudelijke kant van de zaak. Daar zijn volgens hem afspraken over gemaakt.
Vrijdag kwam naar buiten niet langer met 4 maar met slechts 3 partijen verder wordt gepraat. ‘Formateur’ Jan Bart Wilschut liet het bij die mededeling en wilde er evenmin inhoudelijk op in gaan.
"Wij vonden de combinatie van 2 partijen uit de huidige coalitie en 2 oppositiepartijen wel een mooie"
Ruiterkamp was als afgevaardigde van het partijbestuur een van de drie onderhandelaars namens het CDA. "Wij vonden de combinatie van 2 partijen uit de huidige coalitie en 2 oppositiepartijen wel een mooie", zegt hij. Die andere coalitiepartij is Gemeentebelangen (GB) en de 2 oppositiepartijen zijn GroenLinks en VVD.
Extra wethouder
Eerder liet fractievoorzitter Marja Eggink van GB ook al doorschemeren wel voor een brede coalitie met 4 partijen te voelen. Daarbij werd nadrukkelijk ook de mogelijkheid geopperd om verder te gaan met 4 in plaats van 3 wethouders, om de werkdruk van het college te verlagen. Zowel Wilschut als het CDA willen niet zeggen of het vertrek van het CDA ermee te maken heeft dat andere partijen aan tafel tegen een groter college zijn.
Dat het CDA als eerste moest vertrekken is gezien de verkiezingsuitslag niet raar. De partij verloor een zetel en heeft er nu 3. GB (6) en GroenLinks (4) wonnen elk een zetel. De VVD (4) bleef qua zeteltal gelijk maar kreeg wel meer stemmen dan 4 jaar geleden.