Coalitiebesprekingen Lochem met vier partijen, die een extra wethouder willen

Coalitiebesprekingen Lochem met vier partijen, die een extra wethouder willen

 Lochem gaat voor een afspiegelingscollege. Dat is althans de insteek van coalitiebesprekingen tussen Gemeentebelangen, GroenLinks, VVD en CDA die op het punt van beginnen staan. Er wordt dan ook gesproken over de mogelijkheid om het aantal wethouders te verhogen van drie naar vier.

Als 'formateur', of liever; gespreksleider, is Jan Bart Wilschut uit Winterswijk aangetrokken. Dit heeft Marja Eggink van Gemeentebelangen donderdag bekend gemaakt. Haar partij kwam opnieuw als grootste uit de verkiezingen en won zelfs nog een zetel. Dat geeft recht op het voortouw als het gaat om de coalitievorming.

Gesprekken

Na gesprekken met álle partijen is gekozen voor verdergaande gesprekken met de vier partijen die qua aantal stemmen de grootste zijn. Marja Eggink: "We gaan voor de afspiegeling van wat de kiezer wil. De eerste gesprekken waren veelbelovend. Op de inhoud kun je het natuurlijk altijd nog oneens worden maar voor dit moment lijkt dit de beste optie om verder te onderzoeken."

GroenLinks, ging vorige week van 3 naar 4 zetels. VVD en CDA verloren echter stemmen. De VVD wist wel het aantal zetels (4) te behouden, maar het CDA verloor er een en heeft nu 3. De PvdA bleeft nipt gelijk op eveneens 3 zetels. De sociaal-democraten verloren echter ook en hebben en kregen dik 500 stemmen minder dan het CDA. Coalitiepartner D66 werd gehalveerd en kreeg slechts 2 zeters. Meedenken met Lochem eiste voor het eerst een zetel op in de raad.

Meerderheid

De 4 partijen die nu aanschuiven aan de onderhandelingstafel hebben samen 17 zetels en dat is een overweldigende meerderheid in een raad met 23 leden. Dat betekent echter ook dat er zelfs bij een afvaller een krappe meerderheid overblijft. Eggink zinspeelde daar al een beetje op. "Je zag het bij het Kabinet. Daar werd ook met 4 partijen gesproken en onderweg ging er een en kwam een ander."

Marja Eggink waagt zich niet aan een prognose van hoe lang het duurt voordat er een nieuw college er zit. "Ik zag dat de griffie voor eind april een datum met potlood heeft ingevuld maar ik geef daar geen garantie op. Liever een of twee weken langer praten dan half werk leveren", zo zegt ze.

Vier wethouders

De geluiden om het college qua werkdruk meer armslag te geven door een extra wethouder aan te stellen klinken al langer. Het drietal wethouders en de burgemeester hebben een zware portefeuilles en de werklast neemt vermoedelijk nog toe.

Formateur

De onderhandelingen worden geleid door Jan Bart Wilschut (1963). Dat is vanuit het gezichtspunt van Gemeentebelangen een vrij bijzondere keuze want de Winterswijker was onder meer PvdA-wethouder in de gemeente Rheden. "Hij is echter al lang uit de politiek en kent het wereldje uitstekend. Een gesprek met hem voelde goed", aldus Marja Eggink.

Wildschut was vorige week nog gespreksleider tijdens het verkiezingsdebat in het gemeentehuis. Hij studeerde politicologie in Amsterdam en werkte aanvankelijk als freelance journalist voor verschillende media.

In 1993 was hij oprichter van Stichting de Dialoog, bureau voor interactieve beleidsvorming. In 1999 ging hij zelfstandig verder met het opzetten en leiden van debatten voor tal van organisaties. Van Rabobank tot Hockeybond en van Woningbouwcorporaties tot verschillende politiekorpsen. Hij was verder tot 2012 directeur van de Regio Achterhoek.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.