Opinie: Gemeenteraadsverkiezingen belangrijker dan ooit

Opinie: Gemeenteraadsverkiezingen belangrijker dan ooit

De komende gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart zijn belangrijker dan ooit te voren. Dat is een stelling die we volledig onderschrijven, maar die we de afgelopen campagne ook te weinig heb gehoord. Want sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen van vier jaar geleden is er nogal wat veranderd. Gemeenten hebben fors meer taken gekregen uit Den Haag. Denk hierbij aan de uitvoering van onder andere de jeugdzorg, de WMO en de Participatiewet. 

Tim Marks

Tim Marks

BewustZW

De gemeentelijke begroting is ook sterk toegenomen. Dat betekent niet dat we nu meer keuzevrijheid hebben op financieel gebied. Sterker nog, het bedrag waarmee gemeenten de extra taken moeten uitvoeren is afgenomen en neemt nog steeds af. Meer doen met minder middelen is een enorme uitdaging en vraagt om duidelijke keuzes. Gouden bergen beloven in verkiezingstijd is dan ook niet realistisch en is misschien zelfs kiezersbedrog.

Duidelijke keuzes maken dus, dat is het uitgangspunt van BewustZW. Het maken van duidelijke keuzes kan alleen vanuit een heldere visie. Ook betekent het dat we prioriteiten moeten stellen, want niet alles kan, en zeker niet tegelijk.

"We willen allemaal wonen in een mooie, schone en veilige omgeving"
Tim Marks

Wat BewustZW betreft staat zorg op 1. Sinds de grote decentralisaties is zorg dé kerntaak geworden van elke Nederlandse gemeente. Iedereen die zorg nodig heeft, in welke vorm dan ook, moet dat krijgen.  En dat is wat ons betreft altijd maatwerk. 

Daarna komt wonen, want thuis is de belangrijkste plek voor alle mensen. We willen allemaal wonen in een mooie, schone en veilige omgeving. Daar moet in geïnvesteerd worden want het kan veel beter. Investeren in het ondergronds brengen van de hoogspanningskabels, in (verkeers)veiligheid en in onderhoud van openbare ruimten. Ook de voorzieningen moeten minimaal behouden maar nog liever versterkt worden. Ieders woongenot wordt verbeterd door de mogelijkheden tot sporten, het genieten van kunst en cultuur en door ruimte voor recreatie. De gemeente moet dit toegankelijk houden en maken voor iedereen.

Keuzes maken dus, dat zal de komende vier jaren een grote uitdaging worden. Wat daarbij van het grootste belang is, is dat die keuzes samen worden gemaakt met u als inwoner van de gemeente Zutphen. Met alle taken die de gemeente heeft is het gesprek met inwoners belangrijker dan ooit. Eerst het gesprek, dan een keuze en niet andersom. Alleen dan maken we bewuste keuzes en alleen dan zorgen we pas echt voor goede communicatie. Een grote uitdaging die wij graag aangaan. 

Nu de gemeenteraadsverkiezingen belangrijker zijn dan ooit, is stemmen ook belangrijker dan ooit. Dat is de belangrijkste boodschap uit dit stuk. Bepaal zelf wat u stemt, maar stem bewust!

 

 

Disclaimer

LokaalGelderland biedt ruimte voor opiniestukken. Echter moeten ze uiteraard wel journalistiek verantwoord zijn. Het opiniestuk is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Neem contact op via [email protected].
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.