D66 wil 'gevaarlijke' hoogspanningskabels Zutphen onder de grond hebben

D66 wil 'gevaarlijke' hoogspanningskabels Zutphen onder de grond hebben

D66 wil samen dat de hoogspanningskabels die door Zutphen en Warnsveld lopen onder de grond worden gestopt. Dat blijkt uit een motie die de partij, samen met het CDA, BewustZW en Fractie Pepers, indient.

Volgens de indieners zijn de kabels, die in de lucht hangen, gevaarlijk voor de mensen die in de buurt wonen. Uit internationaal wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat kinderen die in de nabijheid van hoogspanningskabels wonen een grotere kans hebben om leukemie te krijgen. De regels voor bouwen in de omgeving van hoogspanningskabels zijn de laatste jaren aangescherpt. Maar dat neemt niet weg dat er al veel bebouwing is, met name in Warnsveld.

Geld

Het onder de grond stoppen van hoogspanningslijnen kost veel geld. Echter zijn de regelingen hiervoor onlangs veranderd. Het rijk betaalt 80% van de kosten, de gemeente en provincie moeten dan de overige 20% betalen. Volgens de partij vervalt het argument dat het te duur is hiermee.

Daarom willen de vier partijen dat er een haalbaarheidsonderzoek komt. De gemeente moet dat samen met TenneT doen, de beheerder van de hoogspanningslijnen. Ze willen voor 1 januari 2019 weten of de plannen haalbaar zijn. De motie wordt binnenkort besproken binnen de gemeenteraad.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.