SP: trek de portemonnee voor onderzoeksjouralistiek
- Verkiezingen
- 19 februari 2018
- Jesse Sprikkelman
ZUTPHEN - Alle verkiezingsprogramma's liggen weer klaar (hier) voor wie op 21 maart naar de stembus gaat. Onze redactie heeft alle programma's doorgelezen en pikt daar in een reeks aan artikelen opvallende punten uit. Dit keer: de SP, zij willen dat er een fonds komt voor Zutphense onderzoeksjournalistiek.
Kost het veel tijd?
Om goed onderzoek te kunnen doen als journalist heb je minstens een hele werkweek nodig. Dit is bij de regionale dagbladen en nieuwswebsites bijna onmogelijk.
De SP vindt dat het belangrijk dat volksvertegenwoordigers op hun vingers gekeken worden door journalisten. En dat kan mede doordat er stukken over besluiten en andere politieke onderwerpen in de media verschijnen. Maar om de tijd te nemen voor die stukken is voor journalisten steeds lastiger, concludeert de partij. "Redacties worden kleiner, terwijl de verantwoordelijkheid van de gemeentes groter wordt."
Vroeger was er het Zutphens Dagblad, met een grote redactie met journalisten die over Zutphen schreven. Tegenwoordig is dit De Stentor, die in handen is van De Persbroek. De SP in hun verkiezingsprogramma: "De kwaliteit van de lokale journalistiek is afgenomen sinds multinational De Persgroep eigenaar is van meerdere belangrijke lokale kranten."
"Wij vinden het belachelijk dat de gemeente haast meer communicatiemedewerkers heeft dan dat er journalisten actief zijn"
Echter laat de technologie het toe dat er meer is dan alleen de krant. "Gelukkig zijn er ook journalisten die niet a ankelijk zijn van de grillen van De Persgroep, maar zij zijn weer volledig aankelijk van de opbrengsten van advertenties op hun nieuwswebsite, waardoor fastfoodnieuws een hogere waarde krijgt dan degelijke onderzoeksjournalistiek." En daarom willen ze graag in overleg met lokale journalisten het Fonds voor de Zutphense Onderzoeksjournalistiek oprichten.
Lijsttrekker Mathijs ten Broeke: "Wij vinden het belachelijk dat de gemeente haast meer communicatiemedewerkers heeft dan dat er journalisten actief zijn. Dus de kritische controle op wat de gemeente doet en wat er in de gemeente gebeurt, wordt door minder mensen gedaan dan het aantal mensen dat er alles aan doet doet om de gemeente zo goed mogelijk voor het voetlicht te krijgen."
Multinational of fastfoodnieuws
De gemeente Zutphen heeft opgeteld 5,89 fte voor communicatiemedewerkers: "Dus wat wij voorstellen is om een klein beetje van het budget voor communicatie af te halen, dit in een fonds te stoppen, waar iedere journalist met een goed plan voor een journalistieke productie aanspraak op kan maken." Het is geen structurele subsidie, maar een subsidie per onderzoek: "Dus op projectbasis, geen structurele subsidie. De ingediende plannen moeten beoordeeld worden door het bestuur van het fonds, dat bestaat uit een paar onafhankelijke Zutphenezen die kunnen beoordelen welke verhalen en achtergronden belangrijk zijn om verteld te worden. Een prima taak voor bijvoorbeeld gepensioneerde journalisten."
"Het mag geen instrument zijn dat conclusies een bepaalde richting opduwt"
Freelance journalist Eric Klop ziet inderdaad dat goed onderzoek doen lastig is: "Beschikbaar gestelde middelen staan gedegen lokale onderzoeksjournalistiek steeds meer in de weg."
Als er duidelijke lijnen zijn zou het volgens Klop moeten kunnen: "Een fonds kan soelaas bieden, mits dit zich volstrekt onafhankelijk opstelt. Het mag geen instrument zijn dat conclusies een bepaalde richting opduwt."
Adverteerders
Jelle Seubring, hoofdredacteur bij LokaalGelderland, herkent zich ook het beeld dat de SP schetst. "LokaalGelderland is inderdaad afhankelijk van adverteerders. Google is een grote hierin, en die betaalt je uit in bezoekersaantallen. Helaas worden berichten over fastfood, dieren, seks en andere opvallende dingen stukken beter gelezen dan diepgaande journalistiek. Daarom moeten we helaas concluderen dat het een hogere waarde heeft dan degelijke onderzoeksjournalistiek."
Een Fonds zou een goed idee zijn, "maar dan moet je dat fonds wel onafhankelijk houden. Niemand moet een vinger in de pap hebben, en er moeten duidelijke afspraken liggen. Ik weet niet of dat mogelijk is. Dat zal moeten blijken."
Dit is het laatste artikel van het drieluik...
Lees ook:
- GroenLinks: er moeten elektrische bussen en fietstaxi's komen in Zutphen
- Stadspartij: maak een derde brug over de IJssel