Eerbekenaren niet te spreken over communiceren gemeente rondom bestemmingsplan
De reactienota.

Eerbekenaren niet te spreken over communiceren gemeente rondom bestemmingsplan

Het moet zorgen voor een prachtige toekomst voor Eerbeek. Al jaren lang wordt gevochten om het dorp van het slot te krijgen. Eerbeek bestaat uit een grote papierindustrie waar 2500 mensen hun brood verdienen. Maar ook wonen, werken, leren, winkelen en vooral leven er veel mensen in het dorp. Echter voelt een deel van de laatste partij zich buitengesloten in alle besluiten die er genomen worden, rondom het bestemmingsplan van Eerbeek. 

Na zestien jaar zou er, dankzij het bestemmingsplan, een toekomst zijn voor Eerbeek. Dat zou een heugelijk feit moeten betekenen voor onder andere de ondernemers en inwoners van het dorp. Alleen is er een groep die dit helemaal niet zo heugelijk vindt. Ze voelen zich juist buitengesloten. Een bewoner en ondernemer uiten hun zorgen over de communicatie van de gemeente. Ze zijn betrokken bij het dorp, maar weten nergens iets vanaf. Ze spreken namens een club bestaande uit zowel inwoners als ondernemers, maar willen wel liever anoniem blijven. 

"Er vind totaal geen burgerparticipatie plaatst bij de gemeente"
ondernemer

De ondernemer: "Ik ben bewoner en ondernemer in het dorp Eerbeek. Ik maak me nu een jaar of twee druk over de manier waarop belanghebbenden worden geïnformeerd over het bestemmingsplan voor Eerbeek. Er vind totaal geen burgerparticipatie plaatst bij de gemeente. Ik heb ingesproken in de raad en ben zelfs bij de wethouder geweest. De plannen hebben een enorme impact op alle belanghebbenden. Het raakt alles en iedereen. De bewoners, de kleine ondernemers en ook de grote industrie. Maar de enige waarmee in mijn beleving mee in gesprek gegaan wordt is de provincie en de grote industrie." Ze vervolgt: "De wethouder is meermalen door verschillende rollen (binnen de Raad, binnen de gemeente, binnen de provincie) aangesproken om tijd te nemen voor burgerparticipatie. Hij heeft er bewust voor gekozen dit niet te doen en voorrang te geven aan snelheid boven zorgvuldigheid en burgerparticipatie."

De gemeente geeft aan dat het project, genaamd Ruimte voor Eerbeek, een bijzonder project is. Een zegsman: "In Eerbeek is in de loop der tijd een bijzondere situatie is ontstaan: papierfabrieken en woningen staan dicht op elkaar. Vooral geur en geluid leveren een spanningsveld op. Maar denk ook aan trillingen, stikstof enzovoort."

Op de stoel...

Deze groep Eerbekenaren hebben het heft in eigen handen genomen, en zijn zelf in actie gekomen. Ze hebben een website opgezet om mensen uit het dorp te informeren en hebben zelf avonden georganiseerd. "We zijn maar op de stoel van de gemeente gaan zitten en hebben een website gelanceerd en een avond georganiseerd. We wilde iedereen duidelijk maken dat er grote dingen te gebeuren staan." 

Een andere bewoner van Eerbeek, woonachtig dichtbij een papierfabriek, merkt hetzelfde. "We zijn niet te spreken over de betrokkenheid van ons als bewoners. Wij wonen bij de fabrieken. Natuurlijk hebben we respect voor de fabrieken, maar we hebben wel het idee dat alleen maar naar hun geluisterd wordt. Bij ons wordt nooit naar een mening gevraagd. Ze willen niet weten wat voor ons wenselijk is. Het verhaal van onze kant ontbreekt bij de gemeente." Vele Eerbekenaren hebben een zienswijze ingediend. "Maar hier is nooit persoonlijk antwoord op gegeven. Er is alleen een geanonimiseerd document waar alle antwoorden in staan. Die bestaat uit zo'n 700 pagina's, en daar moeten wij ons antwoord maar in zien te vinden." 

"Ik las het toevallig in het lokale suffertje"
inwoner Eerbeek

Alle vooruitgangen krijgen ze na eigen zeggen ook niet te horen. "Ik las het toevallig in het lokale suffertje (het huis-aan-huisblad, red.) Dit omdat ik toevallig hoorde dat er iets in stond. Maar normaal lees ik deze niet, dus dan zou ik het ook niet geweten hebben." De onderneemster die eerder aan het woord was beaamd dit: "Ik hoor op zondagochtend bij de bakker dat het bestemmingsplan ergens te vinden is. Anders had ik het ook niet geweten." 

Fouten

De gemeente bevestigd dat er wel eens wat fout gegaan is rondom de communicatie. "Maar dat is ook niet zo raar in een project wat jaren duurt" legt de woordvoerder uit. "Er is volop begrip dat natuurlijk niet iedereen het gevoel heeft het te kunnen volgen." Dat het een complex onderwerp is blijkt wel weer. "We snappen dat het soms lastig te volgen is. Wie in de industrie zit snapt sommige dingen beter dan de bewoners. Je kunt het op maat aanbieden." 

"Het is goed dat iedereen zich laat informeren"
woordvoerder gemeente

Brummen moet in dit dossier belangen afwegen. "Je moet balanceren tussen meerdere grote belangen. We hebben de indruk zorgvuldig er mee om te gaan. Communiceren is natuurlijk maatwerk." Dat beide bronnen het via via moeten horen is geen opmerkelijk detail, vind de gemeente. "Het is goed dat iedereen zich laat informeren. Zo hoort dat ook." 

Lees verder onder de foto...

Het centrum van Eerbeek.
© LGLD

Er is op vele manieren geprobeerd te communiceren door de gemeente: "Het ontwerp-bestemmingsplan dat voorjaar 2017 is afgerond, is via ruime publiciteit en informatiebijeenkomsten op onder andere een hele zaterdag en ook nog een avond zo concreet mogelijk uitgelegd. Ook zijn er gedurende tien weken inloopspreekuren gehouden in de bibliotheek in Eerbeek, naast alle brieven, persberichten, de website ruimte voor eerbeek, themapagina’s in GemeenteThuis (in het huis-aan-huis-blad, red.) enzovoort. Velen hebben hier gebruik van gemaakt. En gelukkig hebben ook velen hun commentaar en mening in een zienswijze verwoord." 

Boetekleed

De gemeente is er van overtuigd dat ze hun uiterste best gedaan hebben om goed te communiceren naar de belanghebbenden. Maar dat het lang niet altijd goed kan gaan. "Er is in het traject wel eens aangegeven dat het er om spande. Ook heeft de wethouder meerdere malen het boetekleed aangetrokken. We houden onszelf vaak een spiegel voor, en daar leren we ook weer van. Op sommige momenten is er wel eens niet goed gedaan. We doen het nooit 100% goed, en dat is in dit soort trajecten ook niet mogelijk." 

Wie een zienswijze ingediend hebben heeft inderdaad mogelijk nog geen reactie gehad van de gemeente. Deze zal in deze dagen (met een flinke klap) op de deurmat vallen. De gemeente verspreidt een reactienota van zo'n 700 pagina's.  

Veel belanghebbenden gaan inspreken tijdens een inspreekavond die binnenkort plaatst zal vinden. 

 

 

Lees ook: meer nieuws over het project Ruimte voor Eerbeek

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.