Ook Brummen heeft geen persbeleid, 'omdat het niet nodig is'
- Persvrijheid
- 15 januari 2018
- Jelle Seubring
BRUMMEN - De NVJ geeft gemeenten in Nederland het advies om een duidelijk persbeleid te hebben. Dit om te voorkomen dat er een conflict staat tussen de pers en een of meerdere hoogwaardigheidsbekleders zoals in de gemeente Westland (Zuid-Holland) gebeurde. Daar stuurde de burgemeester een cameraploeg van EenVandaag weg. Maar, net als de gemeente Zutphen, heeft de gemeente Brummen geen persbeleid.
Een persbeleid zul je nergens vinden op het gemeentehuis. Wel is er een communicatiebeleidsnota "waarin we als gemeente uitseinen dat we open en transparant (willen) zijn. We benaderen alle media (klein of groot, lokaal of regionaal, schrijvende of audio-visuele pers) gelijk" legt Gert-Jan van Dijk, communicatieadviseur van de gemeente Brummen, uit. "Verder gelden er zowel voor overheden als ook voor media allerlei wettelijke spelregels en normen en waarden. Die leven wij als gemeente na en gaan er vanuit dat ook media deze kennen en respecteren."
Normen en waarden
De normen en waarden die van Dijk noemt zijn bijvoorbeeld embargo's bij besluiten en persberichten. Wanneer de media iets onder embargo ontvangt betekent dat ze het niet voor de aangegeven datum mogen publiceren. Het is een ongeschreven regel om je daar aan media netjes aan te houden. Verder kan de gemeente media verzoeken terughoudend te filmen als dat bij het onderwerp past. "Bijvoorbeeld toen vorig jaar door gemeente en maatschappelijke adviesraad een inspirerende maar ook confronterende bijeenkomst voor ouders en jongeren werd gehouden in zaal Spoorzicht over het onderwerp alcohol en drugsgebruik. We hebben de pers toen wel uitgenodigd maar expliciet gevraagd niet prominent zichtbaar te zijn en geen foto's te maken van de bezoekers zonder toestemming."
"Mijn ervaringen zijn dat de wijze waarop de pers in onze gemeente actief is geheel volgens de spelregels gaat"
Pers is ook, zoals bij alle gemeenten, welkom bij raadsvergaderingen. Tijdens een vergadering is het 'fatsoenlijk' dat de pers de politici niet tot last is. Vragen kunnen altijd vooraf of achteraf gesteld worden. De communicatieadviseur: "Uiteraard gelden ook in een raadszaal spelregels en is het van belang dat de pers geen afbreuk doet aan de doelstelling van zo'n vergadering, namelijk dat er door deze bestuurders op zorgvuldige en adequate wijze tot besluitvorming gekomen kan worden."
Geen gedoe
Er zou nog nooit 'gedoe' zijn geweest met journalisten in Brummen. "Mijn ervaringen zijn dat de wijze waarop de pers in onze gemeente actief is geheel volgens de spelregels gaat en dat de verhoudingen, zowel tussen bestuur en media als ook tussen de ambtelijke organisatie en journalisten, constructief en positief is. Als dit zo blijft, en die verwachting heb ik, dan zijn verdere spelregels zoals een persprotocol wat mij betreft geheel overbodig!"
De NVJ en het Genootschap voor Hoofdredacteuren pleiten in een brief naar het Genootschap voor Burgemeesters en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voor duidelijkheid in en rond de gemeentehuizen. Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ: "Wij vinden dat er een vrije toegang moet zijn tot de raadszaal, raadsvergaderingen en het gemeentehuis en dat journalisten zich daar vrij moeten kunnen bewegen. Zonder dat je daarbij geconfronteerd wordt met allerlei voorafgaande toestemmingen waar geen logica in zit. Bijvoorbeeld als er gedoe komt met de orde door teveel cameraploegen of een grote drukte. Is dat niet zo dan snappen ze dus niet dat uitgangspunt van de vrijheid van journalistiek." In Brummen is er tot op heden nog geen voorval geweest. Bij de buren, in Zutphen, heeft de burgemeester een cameraploeg verboden te filmen. Iets waar de NVJ niet over te spreken is.
Lees ook: