Wat Zutphen beter deed tijdens Coming Out Day dan vorig jaar

Wat Zutphen beter deed tijdens Coming Out Day dan vorig jaar

Afgelopen woensdag was het de eerste Coming Out Day als regenbooggemeente. Nu de gemeente zelf ook officieel 'uit de kast' is gekomen hadden ze direct een kans hun goed te bewijzen, en dat lijkt aardig gelukt. 

Vorig jaar weigerde de gemeente om tijdens Coming Out Day de regenboogvlag te laten wapperen. Ze vonden het niet nodig, want "wij vlaggen alleen volgens vlaggenprotocol" vertelde een woordvoerder toen. Dit jaar is dat anders! De gemeente heeft maar liefst vier vlaggen gekocht, en gehesen. Ook hingen ondernemers de regenboogvlag uit. 

"Er hingen veel regenboogvlaggen in Zutphen"
wethouder Patricia Withagen

🏳️‍🌈Veel vlaggen

Wethouder Patricia Withagen ondertekende woensdag de intentieverklaring, waarmee Zutphen zichzelf officieel een regenbooggemeente kan noemen. Ze kijkt trots terug op Coming Out Day: "We kijken er zeer positief op terug! Er hingen veel regenboogvlaggen in Zutphen. Niet alleen op het stadhuis maar bijvoorbeeld ook op middelbare school Het Stedelijk. We zijn blij dat we na het tekenen van de verklaring we de 47e regenbooggemeente van Nederland zijn. Het is een mooie en positieve stap."

"De komende tijd staan er al enkele dingen op het programma"
Wethouder Patricia Withagen

Één van de doelen als regenbooggemeente is om in gesprek te gaan met de burgers: "We hebben gemerkt dat het onderwerp leeft bij veel mensen in de gemeente. Niet alleen jongeren maar ook ouderen. Ze willen het gesprek aangaan."

Meer

Maar… Er is meer dan alleen Coming Out Day. "De komende tijd staan er al enkele dingen op het programma. Zo is er bij Sutfene volgende maand een bijeenkomst over intimiteit en seksualiteit waarbij LHBT ter sprake komt. Ook is het in december Paarse Vrijdag waarbij er onder andere op middelbare scholen extra aandacht voor is” aldus de wethouder.

Ook Ingrid Timmer van D66, één van de partijen achter de regenboogmotie, kijkt positief terug. "We zijn natuurlijk ontzettend blij met de start die we nu hebben gemaakt. Maar we gaan ook gestaag verder." Ze doelt daarmee op de dingen die nog moeten gaan gebeuren. Zo gaan ze met de speciale werkgroep onder meer scholen ondersteunen op Paarse Vrijdag. Maar ook gaan ze naar een andere school: de Zutphen Acedemie. "Op het gemeentehuis gaan we ook in de Zutphen Acedemie (intern cursuscentrum voor ambtenaren, red.) onder andere in gesprek over hoe je om moet gaan met LHBT-beleid en andere onderwerpen waar de gemeente mee te maken krijgt."

 

 

Lees ook: 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.