Twijfels over uitvoering camerabewaking Zutphense binnenstad
Foto ter illustratie.

Twijfels over uitvoering camerabewaking Zutphense binnenstad

De Zutphense binnenstad moet veiliger worden. Daar zijn de meeste fracties in de Zutphense politiek het mee eens. Maar de over de uitvoering ontstond nogal wat discussie in een forumvergadering maandagavond. 

"Iedereen heeft een mobiele telefoon tegenwoordig"
Martijn Siemes (Burgerbelang)

Fractievoorzitter van Burgerbelang, Martijn Siemes, gaf een presentatie over de motie. Privacy moet volgens hem geen groot probleem zijn. “Iedereen heeft een mobiele telefoon tegenwoordig. Ook hebben veel ondernemers camera’s op eigen terrein. De politie vraagt vaak actief om deze beelden online te zetten.” Momenteel is de politie vaak afhankelijk van derden voor camerabeelden. “Daar is nu minder controle op. En privacy wordt juist nu minder gewaarborgd” aldus Siemes. 

BewustZW vindt dat veiligheid inderdaad beter moet worden. Maar hij vindt “de motie kort door de bocht. Hoe organiseer je verantwoordelijkheid?” vraagt fractievoorzitter Bert Jansen zich hardop af.

"De beelden worden dan eigendom van de politie"
Annemieke Vermeulen (Burgemeester)

Wettelijk kan het
Het plaatsen van camera’s op zich is geen probleem, vertelt burgemeester Annemieke Vermeulen: “Wettelijk gezien mag het. Wij kunnen als gemeente besluiten tot cameratoezicht. De beelden worden dan eigendom van de politie.” De Stadspartij staat achter het invoeren van camerabewaking, maar vraagt zich af wat bewoners van de binnenstad er van zullen vinden: “Voor bewoners kan het vervelend zijn. Dit omdat zij direct gefilmd worden.” Siemes reageert hier op: “Deze mensen worden al gefilmd. Door de camera’s van de winkels bijvoorbeeld. Dat is een gegeven van deze tijd.”

De conclusie van de forumvergadering is dat er onderzoek gedaan wordt naar camerabewaking. “Wij zullen proberen om in vedergeval wat getallen en gevoelens mee te nemen.”

 

 

Lees ook: 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.