'Zutphen verdient een nachtburgemeester'
Werken onder de sterren. Wie wilt dat nou niet?

'Zutphen verdient een nachtburgemeester'

Het uitgaansleven is niet zo bruisend als andere steden in de provincie. Maar een nachtburgemeester zou wel op zijn plaats zijn in Zutphen, vinden de nachtbrakers. 

Dit blijkt uit rondvragen op een vrijdagavond in de Zutphense binnenstad. Van de aangesproken mensen geeft ruim 80% aan in te zijn voor een nachtburgemeester. Maar… Wat is het eigenlijk? 

"De politiek weet niet waar ze over praten"
Feestvierder over uitgaansgeweld

Een nachtburgemeester is een onofficiële titel voor iemand die een belangrijke rol speelt in het nachtleven. Jules Deelder is een van de bekendste. Een fietsenmaker benoemde Deelder in de jaren ’70 tot nachtburgemeester van de hoofdstad. Dit omdat hij vaak de straat op ging in de late uurtjes. Een nachtburgemeester hoort zich te bemoeien met wat er gebeurt in het nachtleven op politiek-gebied. Al wordt deze functie niet overal serieus genomen. 

Uitgaansgeweld
Mede door het vele uitgaansgeweld van de laatste tijd zou Zutphen een nachtburgemeester moeten krijgen, vinden vele. “De politiek weet niet waar ze over praten omdat zij op vrijdagavond een wit wijntje drinken en een boek lezen. Dat geeft niet, maar dan moeten ze niet met opties zoals camera’s aankomen. Dat is genezen, niet voorkomen” roept iemand. Wat precies de oplossing is voor uitgaansgeweld weet niemand te vertellen “maar daar zou een nachtburgemeester eens goed voor kunnen gaan zitten. En vooral in gesprek gaan met iedereen.”

Het zou niet de eerste keer zijn dat een nachtburgemeester ingezet wordt in de strijd tegen uitgaansgeweld. Vorig jaar deed Oelinda de Vries, de toen net nieuwe nachtburgemeester van Groningen, haar best om het daar tegen te gaan. 

Nu nog de vraag wie zich in Zutphen gaat opofferen voor deze taak… 

 

 

Lees ook:  

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.