150 jaar geschiedenis Lochem, Laren en Barchem te zien op erfgoedportal
- Nieuws
- gisteren
- LokaalLochem
REGIO - Twee jaar werkten ze eraan, met tien vrijwilligers. En met succes: de bijna 17.000 foto’s uit de beeldcollectie van Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem zijn nu online te bekijken op www.erfgoedcentrumzutphen.nl. Het gaat om 150 jaar lokale geschiedenis in beeld. “Die foto’s zijn niet van ons, maar van ons allemaal. Die schat moet bewaard blijven”, zegt voorzitter Paul Roodbol.
De eerste aanzet voor dit project ontstond al in coronatijd: de vrijwilligers van het genootschap moesten noodgedwongen thuiswerken in plaats van op hun vertrouwde plek in de Veldmaat. Op dat moment werd ook duidelijk dat de software die het genootschap gebruikte aan vervanging toe was: die draaide bij een eenmansfirma in de Verenigde Staten, waarvan de eigenaar inmiddels op leeftijd was.
Archief
Via toenmalig bestuurslid Jan Stokvisch kwam het genootschap in contact met het Regionaal Archief Zutphen, een van de erfgoedpartners binnen Erfgoedcentrum Zutphen. Dit archief beheert al jaren het archief van de gemeente Lochem. Archivaris Etienne van den Hombergh: “Het naar buiten brengen van het erfgoed maakt daar ook onderdeel van uit.” Hij liet het genootschap zien hoe het archief werkt met een professioneel systeem voor digitaal erfgoed. Al snel werd besloten om samen te werken en de beeldcollectie te ontsluiten via Erfgoedcentrumzutphen.nl.
Duizenden foto’s Het was een enorme klus: bijna 17.000 bestanden moesten worden ingevoerd. Tien vrijwilligers boden hiervoor hun hulp aan. “Een vaste fotogroep scant foto’s, een andere groep beschrijft ze”, vertelt Roodbol. Dat is soms best ingewikkeld. In hun eigen systeem stond alle informatie in één veld, nu moest die worden verdeeld over verschillende velden. Ook moest per foto worden bepaald of deze gedownload mag worden. De afspraak werd: foto's van vóór 1945 wel, latere niet.
Goede begeleiding De vrijwilligers kregen bij hun werk begeleiding van Jane Voskamp van het Regionaal Archief Zutphen, beheerder van de beeldbank. “Zij zorgde voor uitstekende ondersteuning”, zegt Roodbol. “Wij zijn een clubje amateurs, en dan is het fijn om samen te werken met professionals.”
Kwaliteitsslag
Hoewel de hele collectie nu online staat, is het werk nog niet klaar. Er zijn nog een paar honderd foto’s die nader onderzocht moeten worden. Ook is het genootschap begonnen met een ‘kwaliteitsslag’: er wordt gekeken of alle foto’s thuishoren in de collectie, beschrijvingen worden aangevuld en locaties worden nauwkeurig op de kaart aangegeven. Dat levert soms stevige discussies op. “Bijvoorbeeld over de Exelse Brug”, vertelt Cor Woertman. “Die is in de jaren negentig gedraaid. Waar hoort de foto dan precies?”
Nieuwe vondsten en aanvullingen
Ook blijven er nieuwe foto's binnenkomen. “Laatst kregen we nog een stapel glasnegatieven”, zegt Roodbol. “Daar zat een unieke foto tussen van een ontsporing van de tram.” Woertman vult aan: “Ik denk dat dit werk nooit ophoudt. En je weet nooit wat je tegenkomt. Soms zie ik ineens een foto waar ik zelf op sta.”
Toegankelijk voor iedereen
De collectie wordt al veel bekeken door onderzoekers en geïnteresseerden. “Alleen komen ze nu niet meer aan de deur om een foto op te vragen”, merkt Roodbol op. “Dat missen we soms wel.”
Om het publiek kennis te laten maken met de collectie, deelt Erfgoedcentrum Zutphen wekelijks een foto via Instagram, Facebook en LinkedIn. Daarnaast publiceert huis-aan-huiskrant Berkelbode wekelijks een foto met de vraag om meer informatie, zoals wie is er op de foto afgebeeld, of om welke boerderij gaat het.
Van den Hombergh is blij met de samenwerking: “We hebben samen iets waardevols opgebouwd. En dit willen we ook graag doen met andere historische verenigingen, zoals die in Brummen en Gorssel.”