Mevrouw A.E. van Schie benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
- Nieuws
- 9 april 2025
- LokaalLochem
GORSSEL - Op 9 april 2025 reikte burgemeester Frans Backhuijs een Koninklijke Onderscheiding uit aan mevrouw A.E. (Andrea) van Schie-Teekamp. Tijdens haar laatste bestuursvergadering als voorzitter van Stichting Marke Gorsselse Heide werd zij hiermee op feestelijke wijze verrast.
Natuurbeheer en -educatie
Mevrouw Van Schie werd gekwalificeerd als “iemand die zich geruime tijd voor de samenwerking heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd”. Sinds 2008 speelde zij een onmisbare rol bij het behoud en herstel van de Gorsselse Heide.
Stichting Marke Gorsselse Heide
De Gorsselse Heide was sinds de 18e eeuw in gebruik als militair oefen- en schietterrein. Onder leiding van mevrouw Van Schie werd het gebied hersteld tot een bloeiend natuurgebied, inmiddels bekend als de natuurparel van Oost-Gelderland. Haar missie om de heide door en voor de Gorsselse gemeenschap te herstellen, is met succes volbracht. Op de dag van de onderscheiding werd nog een nieuw natuurgebied van 12 hectare officieel overgedragen aan de Marke Gorsselse Heide.
Hoewel mevrouw Van Schie het voorzitterschap overdroeg aan haar opvolger, bleef zij actief als het gezicht van de stichting.
Noaberschap en de markegedachte
Met tomeloze energie wist mevrouw Van Schie mensen te verbinden rond de zorg voor hun leefomgeving. Zij leidde de Natuurwerkgroep Gorssel, begeleidde scholen, was actief als natuurgids en organiseerde cursussen. Ook wierf en motiveerde zij vele vrijwilligers, onder andere voor de Gorsselse Duizendknoop Brigade. Daarnaast was zij nauw betrokken bij het Dorpsplan Gorssel, waar natuur en gemeenschap hand in hand gingen.
Overige activiteiten
Vanaf 2012 was mevrouw Van Schie bestuurslid van Stichting Voetsporen van Berenschot. Daarnaast zette zij zich in als initiator, voorzitter, bestuurslid en adviseur voor diverse maatschappelijke initiatieven, waaronder Vriendenstichting Zorgkwekerij Het Nieuwe Veld (Diepenveen), Stichting Stadsonderneming Zutphen, Stichting KomPassie Lochem en Stichting DOB Ecology.