Stichting Stolpersteine Lochem
- Nieuws
- gisteren
- Mattijs Janssen
LOCHEM - Op 22 juli 2019 werd de stichting Stolpersteine Lochem opgericht met als doel Stolpersteine te leggen ter herinnering aan de vermoorde slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, waaronder de vele gedeporteerde en vermoorde Joodse inwoners van de gemeente Lochem. Deze gedenkstenen, een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig, geven een gezicht aan de slachtoffers door hun naam te vereeuwigen op de plek waar zij voor het laatst woonden.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in de huidige gemeente Lochem – inclusief de voormalige gemeenten Laren en Gorssel – Joodse inwoners aangehouden, gedeporteerd en uiteindelijk vermoord in vernietigingskampen. In de omgeving rondom Lochem waren al diverse Stolpersteine geplaatst, maar in Lochem zelf ontbraken deze aanvankelijk nog. “Lochem leek wel een witte vlek,” aldus Pieter Arts, voorzitter van de stichting.
Een waardige herdenking
Bij de oprichting van de stichting was er aanvankelijk enige terughoudendheid bij de instanties in de gemeente Lochem, mede vanwege de beladen geschiedenis van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met het plaatsen van de Stolpersteine wil de stichting echter juist afstand nemen van deze geschiedenis en in plaats daarvan de slachtoffers eren die hun leven verloren.
Inmiddels zijn er in de gemeente Lochem zo’n 100 Stolpersteine gelegd, met name in de binnenstad van Lochem, waar veel Joodse inwoners woonden. Daarnaast is er een boekje samengesteld met daarin 78 adressen en hun bijbehorende verhalen. Dit boekje is binnenkort verkrijgbaar bij VVV Lochem en Boekhandel Lovink en kan ook worden gedownload via de website van de stichting.

Herdenkingswandeling
Op 5 april vindt een speciale herdenkingswandeling plaats voor genodigden en familieleden van militairen. Tijdens deze wandeling worden vijf adressen met Stolpersteine bezocht. De route start om 13.15 uur bij restaurant Mondani en voert onder andere langs de Paul Krugerstraat. Bij elk adres wordt een kort verhaal verteld over de voormalige bewoners. De tocht eindigt bij de voormalige synagoge, waar een korte ceremonie plaatsvindt.
Op 4 mei wordt de wandelroute uitgebreid naar 15 adressen, waardoor een completer beeld ontstaat van wat zich in de binnenstad van Lochem heeft afgespeeld.
Een blijvende herinnering
De Stolpersteine en de jaarlijkse herdenkingen benadrukken het belang van herinnering aan vrijheid 80 jaar geleden, maar ook die van vandaag de dag. Zoals Gunther Demnig het verwoordt: “Een mens is pas vergeten, als zijn naam vergeten is.”