Extra dikke editie van Land van Lochem

Extra dikke editie van Land van Lochem

Rond 5 april verschijnt het nieuwe nummer van Land van Lochem. Er is weer veel, heel veel wetenswaardig te lezen in dit alweer extra dikke nummer.

Dit voorjaar herdenkt Nederland uitgebreid het einde van de Tweede Wereldoorlog. Was Lochem en omgeving al begin april bevrijd, in mei 1945 kon iedereen in Nederland, opgelucht ademhalen, vaak na vele bange dagen, waarin onze bevrijders hevig strijd leverden met de Duitse bezetter. Lochem, Laren en Barchem kregen het flink te verduren. Nu, tachtig jaar later, worden de verhalen van de bezetting en de strijd voor de vrijheid nog steeds verteld. Zo komt in Land van Lochem Tinie Eikelenboom-Hungerink aan het woord. Zij beleeft als negenjarig schoolmeisje, met haar ouders, zus en broer de bevrijding van heel dichtbij. En de vrede is voor haar een droom die eindelijk uitkomt.  

Zo was het

Ook in andere bijdragen komen de oorlog en de eerste jaren van bevrijd Nederland aan de orde. De fotorubriek Zo was het toont unieke beelden uit april en mei 1945. Lochem is vrij, de schade is groot. De geroofde kerkklokken uit de Gudulakerk keren terug en er wordt feest gevierd met de bevrijders. Wout Klein beschrijft de bijzondere geschiedenis van “Kamp Ampsen”, in 1941 ingericht als barakkenkamp voor de Nederlandse Arbeidsdienst. Vanaf 1944 waren er Duitsers gelegerd en kort na de oorlog was het een “bewarings- en verblijfskamp” voor vrouwen die zich “onvaderlandsch” hadden gedragen in de oorlogsjaren. In een artikel over de Lincoln ziekenauto van het Lochemse Rode Kruis, aangeschaft in 1934, wordt stil gestaan bij het ziekenvervoer in de Tweede Wereldoorlog en daarna. 

Genealogisch onderzoek 

Een heel ander onderwerp is een eerste artikel van een nieuwe serie geschreven door Harry Bonte over een uitgebreid genealogisch onderzoek in Lochem, Laren en Barchem. De geschiedenis van de familie De Visser-Six in Lochemis een wetenswaardig verhaal. De contouren van hun huis kunt u nog zien in de bestrating van de Markt.. De dames De Visser waren de laatste bewoners van het eind negentiende eeuw gesloopte huis aan de voet van de toren van de Gudulakerk. 

Landhuizen

Het tweede deel van de serie over leven en werk van architect Gerrit Jan Postel neemt u mee langs zijn metriet gedekte landhuizen. Hij ontwierp ze niet alleen in Lochem en omgeving, maar ook voor welgestelde opdrachtgevers elders in het land.

Dit nummer van Land van Lochem vinden de leden één dezer dagen in de brievenbus. Voor niet leden, maar een lidmaatschap kost slechts 30 Euro en daarmee steunt u het werk van het HG,  zal rond 5 april weer verkrijgbaar zijn bij de bekende verkooppunten.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.