November-editie 'Ons Markenboek’ met verhalen rondom de bevrijding is uit
De familie Wolters (Johan met fototoestel) en de familie Bockner in 2022

November-editie 'Ons Markenboek’ met verhalen rondom de bevrijding is uit

De Historische Vereniging De Elf Marken heeft de november-editie van Ons Markenboek uitgebracht. Omdat de herdenking van 80 jaar vrijheid er aan komt, bevat deze editie nogal wat verhalen die zich afspelen rondom de bevrijding. Ook het tweede deel van het verhaal over het moerasgebied De Piperomp in Harfsen gaat over het leven in de oorlog. Maar er is ook een verhaal over een oorlogsvrijwilliger die Nederlands-Indië ging om daar tegen de vrijheidsstrijders te vechten. Gelukkig is er ook nog een dialectverhaal van Wim Rood dat van een veel luchtiger aard is. Hetzelfde geldt voor het tweede deel over het zwembad in de IJssel bij Gorssel. 

Harry Bockner gesneuveld 

Johan Wolters was nog maar een jongetje, maar hij kan het zich nog heel goed herinneren dat de Canadezen ter hoogte van de Veerweg in Gorssel de IJssel overstaken. Van hieruit bevrijdden ze het westen van Nederland. Johan: ‘Alles stond hier in brand en er werd over en weer geschoten’. Een van de slachtoffers van dit geweld was de Canadese sergeant Harry Bockner.  Hij was in een schuur van de familie Wolters en werd door een granaat dodelijk getroffen. Roel Hendriks beschrijft niet alleen deze gebeurtenis en ook hoe familieleden van Harry Bockner 77 jaar later de familie Wolters bezochten om te horen hoe Harry gesneuveld is.

De brief van Henk Knol

Johan Visser, een van onze nieuwe schrijvers, heeft het wonderbaarlijke verhaal van de familie Knol opgetekend. Aan de Nachtegaalstraat in Eefde werd per ongeluk een woonblok van vier woningen door een bom getroffen. Deze was bedoeld voor een munitietrein die bij Eefde stilstond. Het hele woonblok stortte in. Er vallen zeven doden en vijf zwaargewonden. De familie Knol (man, vrouw en twee kleine kinderen) kunnen met lichte verwondingen onder het puin vandaan gehaald worden. Binnen de familie wordt later nooit meer over deze gebeurtenis gesproken. De kwekerij vergt alle aandacht. Na 80 jaar is nu een door Henk Knol zelfgeschreven brief bij inmiddels op leeftijd zijnde kinderen bezorgd. In die brief lezen ze voor het eerst wat er op die rampzalige precies is gebeurd. 

De Piperomp in Harfsen (2)

In het tweede deel van het verhaal over het moerasgebied De Piperomp in Harfsen vertellen Dick en Gerrit meer in detail over het leven van de bewoners, de onderduikers, de vluchtelingen en de Duitse soldaten die zich in de oorlog allemaal in en rond dit bijzondere gebied ophielden. Ad van Leeuwen heeft er weer een prachtig verhaal van gemaakt. 

Oorlogsvrijwilliger Gert Jan Beusekamp

Dan is er het verhaal over Gert Jan Beusekamp, geschreven door zijn zoon Edu. Kort voor de bevrijding vallen op zijn ouderlijke woning aan de Kratonweg in Epse bommen, waarbij zijn vader, zus en broer omkomen. Kort na de oorlog meldt hij zich aan als vrijwilliger voor een andere oorlog, namelijk de bevrijding van Nederlands Indië. Gelukkig overleeft hij dit oorlogsavontuur. In 1950 keert hij (met gezin)terug naar Nederland. Net als andere Indiëgangers praat hij nooit over zijn verblijf in Indië. Hij werkt een aantal jaren als kok op de Mettray, dan geeft zijn lichaam het op en na een lang ziekbed overlijdt hij op 49-jarige leeftijd. 

Reagen in Jannewarie

De liefhebbers van dialect-verhalen komen met een uitgebreid verhaal en een gedicht geschreven door Wim Rood deze keer weer volop aan hun trekken. De titel luidt: 

Kump jannewarie met raegen, dan mot de paoshaze zeen veutevaegen.

Het IJsselbad (2)

Tot slot is er nog het tweede deel over het zwembad in de IJssel bij De Houtwal in Gorssel. Na de oorlog wordt het badweer opgebouwd. Gorsselnaren kunnen weer zwemmen en aansluitend een drankje nuttigen bij Café de Houtwal. Dat gaat goed tot 1958. Dan is het IJsselwater zodanig vervuild dat zwemmen niet meer verantwoord is. Het IJsselbad wordt gesloten.

Kopen of lid worden‘Ons Markenboek’ is voor € 5.- te koop bij Boekhandel Bechtle in Gorssel, Supermarkt De Spar in Harfsen, Bloem en Meer in Eefde en in het Tramstation in Gorssel. Lid worden van De Elf Marken kan natuurlijk ook, dan wordt het boekje elk kwartaal automatisch thuisbezorgd. Lid worden heeft nog veel meer voordelen. Denk aan de gratis lezingen en aan de regelmatig verschijnende e-mailnieuwsbrieven met nieuws en historie. Op  www.deelfmarken.nl kunt u zich aanmelden als lid.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.