Mantelzorgers een week lang in het zonnetje gezet in Lochem
- Nieuws
- gisteren
- Mattijs Janssen
HARFSEN - In heel Nederland zijn er meer dan 5 miljoen mantelzorgers actief, en ook in de gemeente Lochem speelt mantelzorg een belangrijke rol. Officieel zijn er ruim duizend mantelzorgers geregistreerd, maar volgens schattingen van MantelzorgNL ligt het werkelijke aantal aanzienlijk hoger: bijna één op de drie inwoners zou mantelzorger zijn. Dat komt neer op 10.000 in de gemeente Lochem. Hiervan zijn er 1000 bij Welzijn Lochem bekenden dat aantal blijft elke jaar toenemen. Maar wanneer ben je nu een mantelzorger? Op 10 november, de Dag van de Mantelzorg, en in de week daaromheen, worden mantelzorgers extra in het zonnetje gezet.
Wat is mantelzorg?
Mantelzorg gaat verder dan praktische hulp bij de dagelijkse taken. Volgens mantelzorgmakelaar Marieke Muilerman ben je mantelzorger wanneer je zorgt voor iemand waarmee je een sociale relatie hebt met die persoon. Dat kan bijvoorbeeld een partner, ouder of kind zijn. Veel mantelzorgers zorgen intensief voor hun naaste wat inhoudt dat ze meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden zorgen. Dit kan variëren van hulp bij dagelijkse taken tot intensieve zorg voor langdurig zieken. In Lochem ondersteunt het Knooppunt Mantelzorg, onderdeel van Welzijn Lochem, mantelzorgers door middel van workshops, trainingen en huisbezoeken.
Jonge mantelzorgers: een vergeten groep
Naast de reguliere mantelzorgers is er ook aandacht voor jonge mantelzorgers, kinderen en jongeren tussen de 4 en 24 jaar. Hoewel het moeilijk is om je voor te stellen dat een kind van 4 al mantelzorger kan zijn, wijst Christy Hogeweg van het Knooppunt Mantelzorg erop dat zorg verder gaat dan fysieke hulp. "Kinderen die zich zorgen maken om een ouder of broer of zus met een zorgvraag, cijferen zichzelf vaak weg," vertelt Christy. "Ook voor deze jongeren is er een ondersteuningsprogramma."
In Lochem zijn 140 jonge mantelzorgers bekend, van wie de meeste tussen de 6 en 14 jaar oud zijn. Elke maand organiseert het Knooppunt een 'fun-dag' met activiteiten zoals spelletjes of een uitstapje naar het zwembad. Jaarlijks, in de week van de Jonge Mantelzorg, staat er ook een groter uitje op de planning, een bezoek aan een pretpark. Christy benadrukt het belang van contact met leeftijdsgenoten: "Jongeren die zorg dragen voor een naaste kunnen dit niet alleen. Contact met lotgenoten is erg belangrijk."
Uitdagingen voor reguliere mantelzorgers
Ook voor volwassen mantelzorgers is onderling contact van groot belang. "Veel mantelzorgers hebben behoefte aan een luisterend oor," zegt Marieke Muilerman. "Ze raken soms in een isolement door de intensieve zorg die ze verlenen en vinden het moeilijk om alle ballen in de lucht te houden omnaait het zorgen voor de ander ook tijd voor zichzelf over te houden." Daarom biedt het Knooppunt trainingen, workshops en bijeenkomsten om mantelzorgers te ondersteunen. "Vrijwilliger worden kies je, maar mantelzorger worden overkomt je."
Een week vol activiteiten
In aanloop naar de Dag van de Mantelzorg organiseert het Knooppunt Mantelzorg een week vol activiteiten:
Vrijdag 8 november: Een lezing in samenwerking met Bij de bieb door rouwexpert Manu Keirse over ‘Rouw en (levend) verlies’. Hij biedt handvatten om om te gaan met verdriet, zowel voor mantelzorgers als hun naasten. De lezing vindt plaats in het Kultuurhus in Laren, van 13.30 tot 16.00 uur.
Zaterdag 9 november: Voor jonge mantelzorgers (18-24 jaar) wordt er een borrel georganiseerd met spelletjes en een pooltoernooi. Daarnaast wordt het Mantelzorgcompliment uitgereikt, een financiële vergoeding van €100. Voor het eerst dit jaar ontvangen jonge mantelzorgers ook een volwassenen compliment.
Woensdag 13 november: Wethouder Wendy Goodin nodigt 50 mantelzorgers uit voor een lunch in het gemeentehuis van 12.30 tot 14.00 uur, waar zij hun ervaringen kunnen delen. Ook zij is zelf mantelzorger en wil in gesprek gaan met de aanwezigen.
Zondag 10 november: Op de Dag van de Mantelzorg zelf wordt in het Dorpshuus Hoeflo in Harfsen een muzikale middag van 14.00 tot 16.00 uur georganiseerd door Stichting IJsselwijs Gorssel, onder leiding van dirigent Elke Jansen. Met haar humor en expertise weet ze het inloopkoor snel aan het zingen te krijgen. Mantelzorgers en hun naasten kunnen hier ontspannen en genieten van muziek.
Waardering en begrip
Met deze activiteiten wil het Knooppunt Mantelzorg niet alleen mantelzorgers bedanken, maar ook het onderwerp bespreekbaar maken. Veel mantelzorgers ervaren hun werk als vanzelfsprekend en willen geen uitzondering zijn, maar een klein beetje begrip en contact met lotgenoten kan een groot verschil maken. Voor alle activiteiten is aanmelding vooraf gewenst, dit kan via [email protected].
Met deze week vol activiteiten laat de gemeente Lochem zien hoe belangrijk mantelzorgers zijn voor de gemeenschap, en hoe hard zij gewaardeerd worden.