Tien vragen aan de wethouder over het woning aanbod in  gemeente Lochem

Tien vragen aan de wethouder over het woning aanbod in gemeente Lochem

Met de naderende oktober ‘woon’ maand en de recente ontwikkelingen in het woonaanbod van de gemeente Lochem, stelden wij tien vragen aan wethouder Marja Eggink, verantwoordelijk voor wonen.

1. Welke plannen heeft de gemeente Lochem om het aanbod van betaalbare woningen te vergroten, vooral voor starters en jonge gezinnen?

De gemeente Lochem werkt aan projecten zoals de ontwikkeling van nieuwe woonwijken en de herontwikkeling van bestaande panden om ook betaalbare woningen te realiseren. We hebben plannen om t/m 2030 ongeveer 1.300 woningen te bouwen verspreid over de verschillende kernen binnen de gemeente. Er wordt samengewerkt met woningcorporaties Viverion en IJsseldal Wonen om betaalbare huurwoningen te bouwen, specifiek gericht op starters. Bijvoorbeeld op het terrein aan de Zuiderbleek in Lochem, waar ooit de Aldi stond, gaat Viverion woningen bouwen. 

2. Hoe wil de gemeente omgaan met de groeiende vraag naar woningen in combinatie met de krapte op de woningmarkt?

De gemeente Lochem heeft verschillende strategieën om de groeiende vraag naar woningen aan te pakken. Naast nieuwbouw wordt ook gekeken naar innovatieve oplossingen zoals flexwoningen die snel gebouwd kunnen worden op (tijdelijke) locaties.  Het project aan de Zutphenseweg in Lochem (naast De Beemd) is hier een voorbeeld van. Dit is voor de huisvesting van Oekraïners en spoedzoekers om zo de druk op de woningmarkt voor reguliere woningzoekers te verlichten. Daarnaast werkt de gemeente aan beleid om de mogelijkheden voor woningsplitsing te verruimen om de bestaande woningvoorraad beter te benutten.

3. Welke initiatieven onderneemt de gemeente om de bouw van energiezuinige en duurzame woningen te stimuleren?

De gemeente Lochem stimuleert de bouw van de energiezuinige en duurzame woningen. Er zijn ook specifieke duurzaamheisdoelstellingen opgenomen in het gemeentelijk beleid, denk hierbij bijvoorbeeld aan maatregelen voor natuurinclusief bouwen in gesprekken met ontwikkelaars. We hebben afspraken gemaakt met de woningcorporaties over het verduurzamen van huurwoningen. 

4. Wat doet de gemeente om ervoor te zorgen dat er voldoende geschikte woningen zijn voor ouderen en mensen met een zorgbehoefte?

Er worden speciale woonprojecten ontwikkeld die gericht zijn op ouderen en mensen met een zorgbehoefte. Dit omvat levensloopbestendige woningen en zorgwoningen die aangepast kunnen worden aan de veranderende behoeften van bewoners. We werken samen met woningcorporaties, projectontwikkelaars en zorgpartijen om te kijken welke afspraken we kunnen maken. Ook faciliteert de gemeente de bouw van mantelzorgwoningen, die op het terrein van een bestaande woning kunnen worden geplaatst. Dit maakt het mogelijk voor familieleden om dichtbij te wonen en mantelzorg te verlenen. We werken aan beleid om ook pré-mantelzorgwoningen te faciliteren. 

5. Hoe speelt de gemeente in op de vergrijzing en de toenemende behoefte aan levensloopbestendige woningen?

Uit cijfers blijkt dat de gemeente Lochem vergrijst. De gemeente zet in op nieuwbouw van levensloopbestendige woningen die geschikt zijn voor alle levensfasen. Deze woningen zijn gelijkvloers en voorzien van aanpassingen die het mogelijk maken om er op latere leeftijd comfortabel te blijven wonen.

6. Zijn er plannen voor nieuwe woonwijken of herontwikkeling van bestaande gebieden in Lochem? Zo ja, wat zijn de uitgangspunten voor deze ontwikkelingen?

Ja, er zijn plannen voor zowel nieuwe woonwijken als de herontwikkeling van bestaande gebieden. De nieuwbouwwoningen worden verdeeld over de verschillende kernen binnen de gemeente. Bij zowel nieuwbouw als herontwikkeling wordt veel aandacht besteed aan leefbaarheid, duurzaamheid en betaalbaarheid. 

7. Hoe betrekt de gemeente inwoners bij de besluitvorming over nieuwe woonprojecten of wijzigingen in het bestemmingsplan?

De gemeente of initiatiefnemer van een nieuw woonproject betrekt belanghebbenden en omwonenden bij de uitwerking van de plannen. Sinds de komst van de Omgevingswet is dat zelfs in een aantal gevallen, bijna altijd, verplicht. We noemen dat participatie. Op onze website staat dat verder uitgelegd in onder andere ‘Samen buurt maken’. We stimuleren dat als gemeente zeker ook. Het is belangrijk om te luisteren naar wat je omgeving vindt van het plan om op die manier het plan beter te  maken.  

8. Wat zijn de mogelijkheden voor inwoners om mee te denken over het toekomstige woonbeleid van de gemeente?

De huidige woonvisie Lochem loopt tot en met 2025. Deze visie geeft weer waar de gemeente Lochem zich op wil richten op het gebied van wonen. We zijn van plan om de Woonvisie in 2025 te actualiseren. Bij deze actualisatie hoort ook een participatietraject. Dat betekent dat we dan inwoners hierbij zullen betrekken. 

9. Wat doet de gemeente om ervoor te zorgen dat er voldoende sociale huurwoningen beschikbaar zijn en blijven?

De gemeente werkt nauw samen met woningcorporaties om ervoor te zorgen dat er voldoende sociale huurwoningen beschikbaar blijven. Er worden afspraken gemaakt over de bouw van nieuwe sociale huurwoningen en het onderhoud van bestaande woningen.

10. Hoe zorgt de gemeente ervoor dat nieuwe woongebieden goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en de auto?

Bij de ontwikkeling van nieuwe woongebieden wordt veel aandacht besteed aan de bereikbaarheid. Dit omvat de aanleg van nieuwe wegen, fietspaden en het verbeteren van de verbinding met het openbaar vervoer. Bij nieuwe ontwikkelingen willen we duurzame manieren van vervoer stimuleren. We kijken bijvoorbeeld naar de mogelijkheden voor deelmobiliteit.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.