Gemeente komt met concrete regels voor meer ruimte voor ondersteuning inwoners

Gemeente komt met concrete regels voor meer ruimte voor ondersteuning inwoners

 De beleidsregels voor het sociaal domein zijn aangepast. Zodat het mogelijk is om inwoners meer vanuit de bedoeling en minder vanuit de regel van de wet, passende ondersteuning te bieden. De basis voor deze werkwijze is vastgelegd in de Verordening Sociaal Domein 2023. De beleidsregels zijn een verdere uitwerking van de verordening en aanvullend hierop. Ze geven meer ruimte om inwoners ondersteuning te geven die past bij hun persoonlijke situatie. 

Vorig jaar stelde de gemeenteraad de Omgekeerde Verordening Sociaal Domein vast. De omgekeerde verordening is een juridisch document maar ook een hulpmiddel om op een andere manier te werken. Een manier die dichter bij de leefwereld van de inwoner staat en waarbij de ruimte wordt gevoeld om maatwerk te leveren. De beleidsregels zijn een verdere uitwerking van de verordening en aanvullend hierop. Ze zijn zo opgebouwd dat de vragen die inwoners kunnen hebben per hoofdstuk terug te vinden zijn. Ook zijn de beleidsregels zoveel mogelijk in begrijpelijke taal opgeschreven. 

Meer ruimte met meer mogelijkheden voor de best passende oplossing 

Wethouder Wendy Goodin: “Deze beleidsregels zijn belangrijk om vragen en problemen van onze inwoners te benaderen vanuit hun persoonlijke situatie. Dat klinkt misschien gek maar ze geven ons de juridische basis om meer vanuit de bedoeling van de wet en minder vanuit de regels samen te kijken naar een passende en duurzame oplossing. De medewerkers van ’t Baken (het loket waar mensen met vragen over zorg, jeugd, werk en inkomen terecht kunnen) hebben met deze beleidsregels meer mogelijkheden om inwoners die het nodig hebben, ondersteuning te bieden die beter aansluit op hun persoonlijke situatie.” 

De beleidsregels Sociaal Domein vervangen eerdere vastgestelde beleidsregels 

De ‘Omgekeerde Beleidsregels Sociaal Domein 2024’ vervangen de volgende 6 beleidsregels per 1 september 2024, waarbij deze tegelijkertijd worden ingetrokken: 

  1. Beleidsregels Werk en Inkomen 2021; 
  2. Beleidsregels Bijzondere Bijstand en Minimabeleid 2023; 
  3. Beleidsregels Studietoeslag 2023; 
  4. Beleidsregels Jeugdhulp 2019; 
  5. Beleidsregels Maatschappelijke ondersteuning 2023; 
  6. Beleidsregels Leerlingenvervoer 2020. 

Veranderingen in de toekomst 

Deze beleidsregels zijn opgesteld met de kennis van nu maar het sociaal domein is altijd in beweging. Wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn passen we de beleidsregels daar op aan.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.