Reactiemogelijkheid op huisvestingsplannen voor Oekraïners en spoedzoekers in Eefde en Gorssel

Reactiemogelijkheid op huisvestingsplannen voor Oekraïners en spoedzoekers in Eefde en Gorssel

Voor de huisvesting van ontheemden uit Oekraïne en andere mensen die met spoed een woning nodig hebben is voor het voormalig sportterrein Detmerskazerne in Eefde en voor de locatie Smitskamp – strook langs de N348 in Gorssel een plan gemaakt. Voor beide plannen heeft de gemeente samengewerkt met een klankbordgroep uit Eefde en een klankbordgroep uit Gorssel. Nu is er gelegenheid voor de inwoners van Eefde en Gorssel om te reageren op deze plannen. 

35 kleine woningen voor 10 jaar 

Het plan is om op het sportterrein Detmerskazerne en op de locatie Smitskamp – strook langs de N348 voor een periode van maximaal 10 jaar 35 tijdelijke woningen te plaatsen. 80% procent van deze woningen is bedoeld voor vluchtelingen uit Oekraïne. 20% voor mensen die om een andere reden met spoed een woning nodig hebben. 

Reageren kan van 11 september t/m 9 oktober 

Op www.lochem.nl vindt u vanaf 11 september het stedenbouwkundig plan voor Eefde en het stedenbouwkundig plan voor Gorssel waarin u kunt lezen hoe de locaties er straks uit komen te zien. Heeft u na het lezen daarvan opmerkingen of aandachtspunten dan kunt u die gedurende 4 weken van 11 september t/m 9 oktober achterlaten op het reactieformulier. U kunt de plannen ook inzien en het reactieformulier invullen bij het gemeenteloket in Gorssel of in het gemeentehuis van Lochem tijdens onze openingsuren. 

Klankbordgroep en brede participatie 

Direct na het besluit van de gemeente om te onderzoeken of op beide locaties wooneenheden voor Oekraïners en overige spoedzoekers gerealiseerd kunnen worden, is een klankbordgroep opgericht in zowel Eefde als Gorssel. Hierin zitten omwonenden en een vertegenwoordiging van de Dorpsraad. Aan de klankbordgroepen is gevraagd om hun zorgen, aandachtspunten en ideeën mee te geven. Mede op basis daarvan is er een stedenbouwkundig plan gemaakt. Net als iedereen die een ruimtelijk plan heeft, vraagt de Omgevingswet ook van de gemeente om voordat zij een vergunning aanvraagt, ruimte te bieden voor participatie. Daarom geven wij nu alle inwoners van Eefde en Gorssel de gelegenheid om een reactie te geven. 

Wat is de volgende stap? 

De gemeente is initiatiefnemer van dit plan. Dat betekent dat de gemeente voor dit plan ook een vergunning moet aanvragen. Wanneer alle reacties van de inwoners binnen zijn dan bekijken we of deze reacties nog aanleiding geven om het plan aan te passen. Wanneer dit en de nog lopende onderzoeken zijn afgerond vragen we de omgevingsvergunning aan. De gemeenteraad kan dan ook een (bindend) advies geven. 

Wat doen wij met de reacties? 

Wij nemen alle reacties, zowel van de klankbordgroep als van de inwoners, op in het participatieverslag. U krijgt dus geen persoonlijk bericht op uw reactie. Wij plaatsen het participatieverslag (zonder namen en adressen) op www.lochem.nl. Het participatieverslag leveren wij in bij de aanvraag omgevingsvergunning. Wanneer uw reactie aanleiding is om het plan aan te passen dan ziet u dat ook terug in het definitieve plan dat wordt ingediend bij de aanvraag omgevingsvergunning. 

Aanleiding voor deze plannen 

Er is een groot tekort aan woningen voor ontheemden uit Oekraïne en andere mensen die met spoed een woning nodig hebben. Zo ook in de gemeente Lochem. De tijdelijke huurcontracten van twee opvanglocaties, EuroParcs in Lochem en De Bloemenkamp in Gorssel, lopen af. Voor de rust en stabiliteit heeft het de voorkeur om zoveel mogelijk in hun huidige omgeving een plek te realiseren zodat zij zorg, onderwijs en werk in de voor hen bekende omgeving kunnen behouden. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.