Spelenderwijs je grenzen verleggen bij Scouting IJsselgroep

Spelenderwijs je grenzen verleggen bij Scouting IJsselgroep

Scouting IJsselgroep is een dynamische jeugd- en jongerenvereniging in Gorssel die sinds 1945 actief is. De vereniging organiseert verschillende leuke en uitdagende activiteiten, gericht op persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid. Door het samenspel met leeftijdsgenoten leren leden respect te hebben voor zichzelf en hun omgeving, en verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf en elkaar.

Geschiedenis

De allereerste bijeenkomst van Scouting IJsselgroep vond plaats in 1945 bij de muziekkoepel achter de Roskam. In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog was er een grote behoefte aan structuur en samenhang onder de jeugd, wat leidde tot de oprichting van vele scoutingverenigingen. Inmiddels is de groep gegroeid tot bijna 80 leden, een prestatie waar de relatief kleine vereniging trots op is.

Verandering

Door de jaren heen is de vereniging meegegaan met de tijd. Waar vroeger groepen werden gesplitst op basis van geloof en geslacht, zijn deze nu vaker gemengd. “In het dagelijks leven wordt dit onderscheid ook niet echt meer gemaakt,” zegt groepsvoorzitter Niels Meijerink. De activiteiten zijn ook meegegroeid, met veel meer focus op veiligheid helpen wij onze leden zelfstandig te acteren en verantwoordelijkheid te nemen. Meijerink, die al vanaf zijn zevende lid is, benadrukt dat scouting een " way of life" is. Zijn ervaringen, waaronder de organisatie van de verschillende (inter)nationale kampen , hebben hem levenslessen bijgebracht die hij nog dagelijks toepast19578

Levenservaring

Niels kan zich nog goed herinneren dat hij in 2010 hoofd van het bedrijfsbureau van de dienst subkampen was. Meer dan 10.000 deelnemers kwamen hierop af. Zijn taak was om samen met 1.200 stafleden dit kamp te runnen. “Ik weet bijvoorbeeld nog goed dat we nog niet helemaal klaar waren met het logistieke plan voor de ontvangst. Je leert dan improviseren. Die deelnemers staan immers wel aan de poort en willen het terrein op. Verschuiven van een deadline is dan gewoon geen optie. Je ontwikkelt daardoor een bepaalde hands-on mentaliteit. Dat zie je bij heel veel scouts.

Leden 

Scouting IJsselgroep is verdeeld in verschillende leeftijdsgroepen:

  • Welpen (7-11 jaar): De welpen, georganiseerd in hordes, leren spelenderwijs samenwerken en verantwoordelijkheid nemen.
  • Scouts (11-15 jaar): Deze groep beleeft samen avonturen en leert zelfstandig dingen te ontdekken.
  • Explorers (15-18 jaar): Hier nemen de leden het heft in eigen handen en organiseren zelf hun activiteiten.
  • Roverscouts (18-21 jaar) De roverscouts periode is de laatste periode die een scout als jeugdlid bij Scouting doorbrengt.
  • Stam (21+ jaar): Oudere leden en leidinggevenden blijven betrokken bij de groep, vaak met organisatorische taken.

Bijzondere evenementen

Scouting IJsselgroep organiseert diverse evenementen zoals bijvoorbeeld de Open Scouting Dag in september of de Jotihunt in oktober, een interactieve vossenjacht. Ook vieren ze jaarlijks Sint Jorisdag in april, waarbij ze tulpen leggen voor gevallen slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. De festiviteiten worden na een gezamenlijke groepsactiviteit op het eigen terrein van Scouting IJsselgroep afgesloten met een sfeervol kampvuur waarbij het verhaal van Sint Joris en de draak (goed versus kwaad) centraal staat..

Een grote jaarlijkse activiteit voor de jeugd in Gorssel en omgeving is Huttendorp Gorssel in augustus. Scouting IJsselgroep organiseerde dit alweer voor de zevende keer. Kinderen uit de regio bouwen samen een dorp van hout, karton en touw, wat om een prachtige combinatie van creativiteit en samenwerking vraagt. Dit jaar vond het weer plaats op de laatste twee dagen van de zomervakantie (22/23 augustus), een prachtige manier om deze af te sluiten.

Kom kennis maken en ook grenzen verleggen!

Ben je nu ook benieuwd naar scouting en wil je een keertje komen kijken? Je bent altijd welkom om drie keer vrijblijvend mee te doen aan onze activiteiten. Scouting IJsselgroep biedt een unieke kans om mee te doen aan alle activiteiten en kennis te maken met Scouting en met de groep.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.