Augustus-nummer ‘Ons Markenboek’ is uit
- Ingezonden
- 4 september 2024
- LokaalLochem
GORSSEL - ‘Ons Markenboek’, het kwartaalblad van de Historische Vereniging De Elf Marken is uit. Het bevat dit keer maar liefst acht interessante verhalen over historische gebeurtenissen.
Heel indrukwekkend is het verhaal over het Drama op de Harfsensesteeg uit 1973. Wim Brummelman is erin geslaagd om een bijna ooggetuigeverslag te maken van de waarschijnlijk grootste ramp in onze omgeving sinds de Tweede Wereldoorlog. Op die dag botsen op de kruising van de Asselersteeg en de Harfsensesteeg een vrachtauto en een schoolbus met 20 kinderen erin op elkaar. De chaos is bijzonder groot. De hulpverlening komt weliswaar snel op gang, maar is bijzonder moeilijk. Zeven kinderen en één van de chauffeurs komen om. De meeste anderen zijn (zwaar) gewond. Wim Brummelman beschrijft hoe de meeste ouders die dag heel lang in onzekerheid blijven over het lot van hun kinderen.
‘De slag om ’t Asseler’
Maar er staan nog veel meer verhalen in het markenboekje die het lezen meer dan waard zijn. Neem bijvoorbeeld het verhaal met de titel ‘De slag om ’t Asseler’ Dat we rond de paasdagen 1945 door de Canadezen bevrijd werden klinkt heel mooi, maar in dit verhaal schetst Roel Hendriks hoe het de bewoners van de boerderijen die in de vuurlinie lagen verging. Ze probeerden te vluchten naar veiliger plekken, maar veilige plekken waren er niet.
Het verhaal over de ‘Vakantie van dokter Schuitemaker’ dateert uit 1914. Deze Gorsselse dokter behoorde in die tijd tot de weinigen die zich een echte vakantie in het buitenland konden permitteren. Hij had echter pech toen, terwijl hij in de Zwitserse Alpen zat te genieten, plotseling de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Legers mobiliseerden en de grenzen werden gesloten. Dokter Schuitemaker heeft zelf een verslag over de terugreis geschreven. Het is heel vermakelijk om daarin te lezen hoe hij op de terugreis als arts een belangrijke positie tussen zijn medereizigers dacht te realiseren.
Ook is er een uitgebreid verhaal van Caroline Dijkerman over de geschiedenis van het IJsselbad aan de Houtwal in Gorssel.
Er zijn ook nog een paar kortere verhalen. Henk Kraayenbrink haalt jeugdherinneringen op. Betty Blikman schrijft over het gebouw ‘Rust Roest’ achter De Ehze en Gerrit Enserink vertelt een prachtig verhaal uit de dertiger jaren. Het gaat over een ‘Stroperij op de Hei’ waarin zijn oom Gert een hoofdrol speelde.
Verkrijgbaar
‘Ons Markenboek’ is te koop bij Boekhandel Bechtle in Gorssel, Supermarkt De Spar in Harfsen, Bloem en Meer in Eefde en in het Tramstation in Gorssel. Lid worden van De Elf Marken kan natuurlijk ook, dan wordt het boekje elk kwartaal automatisch thuisbezorgd. Lid worden heeft nog veel meer voordelen. Op www.deelfmarken.nl kunt u zich aanmelden.