Stayokay Gorssel; van Koninklijk jachthuis tot jeugdherberg

Stayokay Gorssel; van Koninklijk jachthuis tot jeugdherberg

In de rustige omgeving van Kring van Dorth, bevindt zich een uniek stukje geschiedenis dat een bijzonder verhaal vertelt. Het voormalige jachthuis, tegenwoordig bekend als Stayokay Gorssel, is een houten gebouw dat een opmerkelijke transformatie heeft ondergaan van koninklijk geschenk tot jeugdherberg.

Koninklijk geschenk

Het verhaal van Stayokay Gorssel begint in 1910, toen de koning van Noorwegen een prachtig houten jachthuis schonk aan prins Hendrik, de echtgenoot van koningin Wilhelmina en een fervent jachtliefhebber. Dit Noorse jachthuis, dat bekend kwam te staan als 'De Kleine Haar', was oorspronkelijk gebouwd zonder het gebruik van spijkers, geheel in Noorse stijl. Het werd aanvankelijk geplaatst bij huize Frieswijk in Averlo.

Verplaatsing en heropbouw

Na het aflopen van de pacht werd het jachthuis afgebroken en in 1924 opnieuw opgebouwd op de huidige locatie in Kring van Dorth. Hier staat het tot op de dag van vandaag, omringd door de serene natuur van de regio. In 1933 werd het pand door zoon Hendrik Rudolph verkocht aan de Stichting Jeugdherberg Deventer, waarmee de transformatie naar jeugdherberg begon. Sinds 1934 fungeert het jachthuis als jeugdherberg, tegenwoordig onder de naam Stayokay Gorssel.

Historische waarde

Het jachthuis is niet alleen een Rijksmonument, maar ook een prachtig voorbeeld van Noorse houtarchitectuur. De bouwstijl en de geschiedenis van het pand maken het een bijzondere bestemming voor bezoekers. In Gorssel bevindt zich ook een kleiner soortgelijk pand aan de Molenweg 57, dat in 1919 als bouwpakket werd ingevoerd en opgebouwd.

Moderne faciliteiten en duurzaamheid

Stayokay Gorssel biedt tegenwoordig meer dan alleen een blik in het verleden. Het terrein beschikt over diverse groepsaccommodaties en duurzaam gebouwde 'wikkelhuisjes'. Deze moderne toevoegingen combineren comfort met milieuvriendelijkheid. De jeugdherberg biedt gezinskamers en blokhutten aan, en probeert zoveel mogelijk met streek- en biologische producten te werken voor zowel ontbijt als buffet.

Gastvrijheid voor iedereen

Hoewel het jachthuis nu een populaire verblijfplaats is voor gasten, staat het ook open voor dagbezoekers. Op het terrein is een terras en horecagelegenheid aanwezig waar iedereen gebruik van kan maken. Of je nu op zoek bent naar een plek om te overnachten of gewoon wilt genieten van een hapje en een drankje in een historische setting, Stayokay Gorssel verwelkomt je met open armen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.