Zoveel mensen verhuisde vorig jaar binnen de regio

Zoveel mensen verhuisde vorig jaar binnen de regio

In 2023 verhuisden 1,73 miljoen Nederlanders. Ook in onze regio werden er aardig waren de verhuisdozen op veel plekken te zien.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onderzoek gedaan naar het verhuisgedrag van de Nederlander. in Lochem zijn 1.545 mensen vertrokken uit de gemeente. In totaal zijn 1.717 mensen naar Lochem toegekomen.

Ook binnen de gemeente reden de verhuiswagens op en neer. 1.353 mensen verhuisde binnen de gemeente.

Van Lochem naar Zutphen (en andersom)

Lochem is populair onder de Zutphenaren en andersom. Want 221 nieuwe inwoners kwamen uit die gemeente. 195 Lochemmers die vertrokken gingen juist naar Zutphen toe.

Uit de gegevens over de gemeente Zutphen blijkt dat veel Arnhemmers de rust opzoeken in de Hanzestad. 491 mensen vertrokken van Arnhem naar Zutphen.

2.428 mensen verhuisde binnen de gemeente Zutphen. 2.983 zijn er gevestigd. En 2.584 hebben de gemeente verlaten.

Jonge mensen verhuizen vaker

Verhuizingen hebben vaak te maken met gebeurtenissen in een mensenleven die een verandering in de woonwensen teweegbrengen. Voorbeelden zijn jongeren die het ouderlijk huis verlaten, jongvolwassenen die na een opleiding verhuizen omdat zij gaan werken, stellen die een gezin beginnen, mensen die kleiner gaan wonen wanneer de kinderen uit huis zijn, of ouderen die gelijkvloers gaan wonen.

Omdat veel van deze levensloopgebeurtenissen plaatsvinden tussen 18- en 35-jarige leeftijd, verhuizen de mensen in deze leeftijdsgroep vaker dan gemiddeld. Ook in 2023 was dit het geval.

De 25-jarigen verhuisden het meest: meer dan een kwart ging ergens anders wonen. Zij gingen bijvoorbeeld het huis uit, samenwonen of verhuisden na het afronden van een studie om ergens anders in het land te gaan werken. Bij 60-jarigen verandert er meestal minder in de levensloop, van deze groep verhuisde minder dan 5 procent.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.