Gelderland in top 5 provincies met meeste technische vacatures

Gelderland in top 5 provincies met meeste technische vacatures

De provincie Gelderland behoort tot de vijf provincies waar momenteel de meeste technische vacatures zijn. De stad Nijmegen levert hieraan een belangrijke bijdrage, doordat de techniekbranche hier relatief goed vertegenwoordigd is. In het hele land kampen bedrijven met problemen bij het vinden van gekwalificeerd personeel. De komende jaren zal dit naar verwachting nog lastiger gaan worden, omdat een grote groep mensen afzwaait en de arbeidsmarkt verlaat, terwijl er in de afgelopen jaren aan de onderkant veel minder mensen instroomden.

Wachten op beschikbaarheid

Weliswaar is in vrijwel elke branche het vinden van personeel momenteel een hele klus, maar voor de techniekbranche geldt dit nog veel nadrukkelijker, omdat deze sector al jaren kampt met een imagoprobleem. Het gevolg is dat steeds minder mensen kozen voor een carrière in de techniek, terwijl ook de opleidingen vaak niet voldoende aansloten op de praktijk. Wie op zoek is naar een monteur technische dienst voor zijn bedrijf, zal steeds meer moeite krijgen om iemand te vinden. Voor bedrijven die het onderhoud hebben uitbesteed, geldt dat ze in de toekomst wellicht vaker moeten wachten op beschikbaarheid van een monteur. Dit kan stilstand van bedrijfsprocessen tot gevolg hebben.

Forse toename personeelstekort

Hoe sterk het personeelstekort binnen de technische sector in de afgelopen jaren is gestegen, blijkt goed uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2022 waren er ongeveer anderhalf keer zo veel vacatures als drie jaar eerder. Daarna daalde het aantal weer enigszins, om vervolgens weer op te lopen. Het is dus niet verwonderlijk dat bijvoorbeeld de lijst met vacatures operator steeds langer wordt. Omscholing is in sommige gevallen mogelijk, maar zal naar verwachting niet tot een echte oplossing van het probleem leiden, omdat ook in andere sectoren al een personeelstekort is. Het aantrekken van buitenlandse werknemers zou kansen kunnen bieden, maar levert weer een ander probleem op: huisvesting.

Keuzes maken

De maatschappij staat aan de vooravond van een kanteling. We zullen anders moeten gaan nadenken over bepaalde zaken. Willen we elke storing binnen 24 uur adequaat kunnen aanpakken, dan zullen we daarvoor voldoende mensen moeten vinden. Dit kan ook inhouden dat we ervoor moeten gaan kiezen om minder in deeltijd te gaan werken. Daarmee verschuif je dus het vraagstuk deels van de werkgever naar de werknemer. Het is immers nog maar zeer de vraag of men bereid is dergelijke concessies überhaupt te willen doen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.