Dit is wat een rechtsbijstandverzekering inhoudt

Dit is wat een rechtsbijstandverzekering inhoudt

Als je wat jonger bent, of als je je nog niet zo verdiept hebt in verzekeringen, dan kan het zo zijn dat je niet weet wat een rechtsbijstandverzekering is. Dat is in principe geen probleem. Het kan echter wel slim zijn om je er eens in te verdiepen, want zo’n verzekering kan je in bepaalde situaties erg goed van pas komen. 

Wat is een rechtsbijstand verzekering?

Het kan gebeuren dat je verwikkeld raakt in een juridisch conflict. Bijvoorbeeld omdat je het met je baas niet eens kunt worden over een contract, of omdat je betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval dat op een rechtszaak uitloopt. Je zult vast weten dat de kosten van juridische conflicten behoorlijk op kunnen lopen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van een jurist en proceskosten. Je kunt je hiervoor verzekeren met een rechtsbijstandverzekering. 

Een verzekering rechtsbijstand zorgt ervoor dat je de hulp krijgt die je nodig hebt bij een juridisch conflict. Zo krijg je via de verzekeraar een jurist toegewezen die je gaat helpen om het conflict tot een zo goed mogelijk einde te brengen. De kosten hiervoor kunnen vergoed worden door de verzekeraar, net zoals de proceskosten.

Verschillende aanvullende dekkingen

Net als bij veel andere verzekeringen kun je bij een rechtsbijstandverzekering kiezen voor een aantal aanvullende dekkingen. Deze aanvullende dekkingen zijn bedoeld voor verschillende soorten juridische conflicten. Hieronder geven we je twee voorbeelden van zulke aanvullende dekkingen.

Verkeer

Met de aanvullende dekking “verkeer” ben je verzekerd van juridische hulp bij conflicten die ontstaan in het verkeer. Je bent dan bijvoorbeeld verzekerd voor conflicten over jouw schade door een ongeluk, of conflicten over beslag leggen op je vervoermiddel. Let wel, bij rechtsbijstand verkeer gaat het om conflicten die ontstaan op de openbare weg en niet op bijvoorbeeld een circuit.

Werk

Veel mensen kiezen bij hun rechtsbijstandverzekering voor de aanvullende verzekering “werk”. Met dit aanvullende pakket kun je rekenen op juridische bijstand bij conflicten die ontstaan op de werkvloer, die te maken hebben met je inkomen in loondienst, die gaan over een pensioen, enzovoort. Aangezien veel mensen in loondienst zijn, is deze aanvullende dekking voor veel mensen het overwegen waard.

Besparen op een rechtsbijstandverzekering

Een verzekering voor rechtsbijstand brengt natuurlijk kosten met zich mee. Je vraagt je misschien af of het mogelijk is om hierop te besparen. Als je je dat afvraagt, dan hebben we goed nieuws voor je. Het is namelijk goed mogelijk om te besparen op de kosten van deze verzekering.

Een makkelijke manier is om de verzekering af te sluiten bij een verzekeraar waar je al meerdere verzekeringen hebt afgesloten. In sommige gevallen kun je op die manier profiteren van een zogenaamde “pakketkorting”. Check wel van tevoren of je huidige verzekeraar dit aanbiedt, want als dit niet het geval is, dan kan het lonen om over te stappen naar een andere verzekeraar.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.