Onbegrip over beleid nationaal politiemonument Warnsveld
In Warnsveld is het nationale politiemonument en de Tuin van Bezinning te vinden.

Onbegrip over beleid nationaal politiemonument Warnsveld

Politieagenten hebben weinig goeds te zeggen over het bestuur van het nationaal politiemonument, dat in Warnsveld te vinden is. De naam van de omgekomen politieman Robert-Jan Hartman wordt er namelijk niet op geplaatst.

De Telegraaf schrijft er uitgebreid over. Hartman kwam tien jaar geleden om tijdens een teambuildingsdag. Tijdens het abseilen over een grote plas stortte de constructie in. Hij werd door de kabel mee onderwater getrokken. Collega's wisten hem te reanimeren. Maar zes dagen later overleed hij alsnog.

Niet 'in the line of duty'

Agenten die omkomen onder diensttijd worden vermeld op het monument in Warnsveld. Hartman hoort daar volgens de commissie niet bij, omdat hij niet 'in the line of duty' is omgekomen maar tijdens een trainingsdag.

Een agent in de krant: "Met andere woorden, omdat hij niet is neergeschoten of zo hoort-ie niet op het monument. Sterker, ze doen de teambuildingsdag nu af als een soort vrijblijvend vrijetijdsuitje. Niets is minder waar. Iedereen was verplicht mee te doen aan de training, die was bedoeld om de deelnemers weerbaarder te maken in het politievak."

Een gepensioneerde agent is op z'n zachts gezegd ook niet bij. "Voor wie zitten die mensen daar in dat bestuur? Voor zichzelf of voor de politiecollega’s die behoefte hebben aan een plek om te rouwen en te herdenken?"

'Zorgvuldig overwogen'

Korpschef Henk van Essen in oktober vorig jaar het bestuur van de Tuin van Bezinning officieel gevraagd om Hartman alsnog op te nemen, omdat de regels wat veranderd waren. Van Essen heeft het bestuur gevraagd of de teambuildingsactiviteit die leidde tot het noodlottig ongeval kan worden gezien als een vaardigheidstraining die indirect onderdeel uitmaakt van politiewerk. Het bestuur stemde daarmee niet in. Ze zeggen dat ze het zorgvuldig overwogen hebben. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.