Gemeentes IJsselstreek zetten Ondermijningsbus in voor voorlichting over ondermijnende criminaliteit

Gemeentes IJsselstreek zetten Ondermijningsbus in voor voorlichting over ondermijnende criminaliteit

Altijd al de geur van een hennepkwekerij of xtc-lab willen ruiken? Dat kan in de gehele regio.

Afgeplakte ramen, een vreemde geur, veel activiteit bij een pand op vreemde tijden. Of een winkel waar je alleen contant kunt betalen. Dit zijn signalen die kunnen duiden op ondermijnende criminaliteit. Gemeente Lochem zet zich in voor een leefbare en veilige omgeving, en pakt ondermijning aan. Daarom kunnen inwoners op 22 mei van 9-17 uur de Ondermijningsbus bezoeken in Eefde, op het plein bij de Schurinklaan. De gemeente geeft hier voorlichting om inwoners alert te maken. De brandweer is er ook. Bezoekers komen met virtual reality veel te weten over brandveilig leven.

Ondermijnende criminaliteit is een maatschappelijk probleem. Dit aanpakken ligt niet alleen bij de overheid of de politie. Daarom wil de gemeente inwoners informeren met praktische tips en uitleggen waarom het belangrijk is om te melden. Dat doet de gemeente met een speciale Ondermijningsbus die op 22 mei van 9-17 uur in Eefde staat, op het plein bij de Schurinklaan.

De Ondermijningsbus prikkelt verschillende zintuigen

Zo kunt u de geur van hennep, een xtc-lab en een cocaïnewasserij ruiken. Om de bijzondere geur in de context te ervaren, zijn er speciale kijkdozen, compleet met speciale weetjes. Maar dat is nog niet alles. Met het makkelijk te spelen spel ‘Crime hunter’ gaat u zelf aan de slag. Zoek de QR-codes, bekijk de filmpjes en los de code op. Wist u dat criminelen een kei zijn in het onbewust verleiden van anderen? Zodat zij hulp krijgen bij hun activiteiten? En dat zij verschillende manieren hebben om hun geld uit criminaliteit legaal te maken? Laat u hierover informeren bij de Ondermijningsbus. Ook aan kinderen is gedacht met een grabbelton en kleurplaten.

Bij de Ondermijningsbus krijgt u inzicht in onder andere de gevaren van een hennepkwekerij en de productie van (synthetische) drugs. Hoe kunt u deze activiteiten herkennen? Waar kunt u deze melden zonder dat uw naam bekend wordt? Kom kijken! Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve nodigt u van harte uit om in Eefde een kijkje te komen nemen bij de Ondermijningsbus en de brandweer. We gaan graag met u in gesprek en staan klaar om uw vragen te beantwoorden.

Om zelf te ervaren wat je kunt doen aan brandveiligheid is de brandweer er ook

Wilt u iets weten over brandveiligheid? Dan kunt u al uw vragen stellen en in gesprek gaan met de brandweer. Ook is het mogelijk om zelf te ervaren wat je in een aantal situaties kunt doen. Zet u een VR-bril op, dan beleeft u situaties in het echt!

Vier ‘haltes’

Interesse in een bezoek aan de Ondermijningsbus, maar kunt u er in Eefde niet bij zijn? De bus staat ook hier op de volgende data:

  • Zutphen, 21 mei, 9-17 uur, Winkelcentrum Waterkwartier
  • Lochem, 22 mei, 9-17 uur, plein Schurinklaan, Eefde
  • Brummen 23 mei, 9-17 uur, Stuijvenburchplein in Eerbeek
  • Voorst 24 mei, 9-17 uur, Michiel de Ruyterstraat in Twello

Wat is ondermijnende criminaliteit?

Ondermijning, ook wel georganiseerde misdaad genoemd, is moeilijk in één zin samen te vatten. Grofweg betekent het de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Denk aan het witwassen van geld, drugscriminaliteit, uitbuiting van mensen, corruptie en belastingontduiking.

Criminelen maken gebruik van legale ‘wegen’ in de ‘bovenwereld’ voor hun criminele activiteiten (de ‘onderwereld’). Zo hebben ze bijvoorbeeld woningen, kantoren en auto’s nodig. In de bovenwereld maken ze bijvoorbeeld gebruik van makelaars, autoverhuurbedrijven, financieel adviseurs, horeca en winkels.

Daarbij betalen ze meestal contant. En zoeken ze slimme manieren om crimineel geld uit te geven en wit te wassen. Denk aan een restaurant zonder klanten of een kapper die overdag nooit open is. Ondermijning gaat ook vaak samen met geweld en bedreiging. Het vindt niet alleen plaats op bedrijventerreinen en het platteland, maar ook in de winkelstraat en woonwijken. Ondermijnende criminaliteit raakt ons dus allemaal.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.