Annette Nobuntu Mul over ‘Opsoek naar Ubutu’

Annette Nobuntu Mul over ‘Opsoek naar Ubutu’

Op zondag 14 april 2024 vertelt Annette Nobuntu Mul over haar zoektocht naar de betekenis van Ubuntu, het eeuwenoude filosofische concept uit Zuidelijk Afrika. Ubuntu werd wereldberoemd door verzoeners als Nelson Mandela en Desmond Tutu, die het gedachtengoed op indrukwekkende wijze in de praktijk brachten na het afschaffen van de Apartheid in Zuid-Afrika.

Na apartheid probeert Zuid-Afrika oude wonden te helen en wil, met de kracht van diversiteit, met recht en trots een regenboognatie zijn. Annette Nobuntu Mul gaat op zoek naar Ubuntu in het contact met dierbare Zuid-Afrikanen die op haar pad zijn gekomen. Ze spreekt de gevangenbewaarder van Mandela, de dochter van Tutu en de moordenaars van de studente Amy Biehl, die van verzoening hun levenswerk hebben gemaakt. Ze verbindt die inzichten met westerse alledaagsheden als arbeidsconflicten, familieruzies en echtscheidingen en ze laat op indringende wijze zien hoe waardevol altruïsme, compassie en respect kunnen zijn.

Essentie

Annette Nobuntu Mul geeft vele lezingen door het land om op interactieve wijze te onderzoeken wat de essentie van Ubuntu – I am because we are and we are because the planet is – concreet voor ons kan betekenen in samen werken en samen leven.

Annette schrijft: “We staan op een kritiek moment in de geschiedenis. De wereld wordt steeds kwetsbaarder en afhankelijker en de mensheid is toekomstbepalend. Gaan we af op een groot gevaar of juist op een grote belofte? Ubuntu stelt dat we allemaal één menselijke familie en één samenleving zijn. Met een gemeenschappelijk lot. En zodra we dat gaan inzien komt die grote belofte steeds dichterbij. Ubuntu is het oude filosofische concept uit Zuidelijk Afrika. Het gaat over een diep besef van onderlinge verbondenheid van mensen met elkaar.”

  • Wanneer: Zondag 14 april 2024 om 14.30 uur
  • Waar: Remonstrantse kerk, Emmastraat 10, Lochem. De kerk is open vanaf 14.00 uur. 
  • Entree: € 10,00 inclusief koffie of thee.
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.