Het gezicht van legotheek in Eefde

Het gezicht van legotheek in Eefde

Wanneer je de legotheek, sinds juni vorig jaar aan de Schoolstraat 60a, binnenloopt, dan heb je een grote kans dat je daar Margaretha van de Werfhorst tegen komt. Zij is immers, zoals voorzitter Jurren haar omschrijft, het gezicht van de legotheek. En dat is niet zo gek, als je nagaat dat Margaretha al vanaf de start van de stichting betrokken is geweest als vrijwilliger.

Margaretha komt oorsprokelijk uit Dronten, waar ze in haar jeugd opgroeit. Na een paar keer te zijn verhuisd, ontmoet ze haar huidige man. Een rasechte Eefdenaar. Omdat het vanuit hem geen optie is om uit Eefde te verhuizen, besloot Margaretha in 2014 naar de Achterhoek te komen. Ze blijken beiden een passie te hebben voor Lego. “Mijn man is wat je een echte legofanaat noemt.” “Ik speelde er vroeger zelf wel veel mee, maar in mijn jeugd was Lego toch echt meer voor jongens.” 

Privécollectie

In 2015 waren het de broers Jeroen en Frans Snijders Blok, die met het idee kwamen om de legotheek te beginnen. Voor een deel vanuit hun eigen privécollectie, aangevuld met donaties. “Van al dat Lego moesten setjes gemaakt worden en in bakken worden gestopt.” Daar begon Margaretha met helpen, nadien is ze nooit meer weggegaan. In eerste instantie werden de Lego sets verhuurd vanuit Het Hart in Eefde. Maar na een paar jaar bleek dat er meer ruimte nodig was en verhuisde de legotheek naar het poortgebouw van de kazerne. Ook hier bleken ze vorig jaar uit de voegen te groeien en werd, aan de Schoolstraat 60a, een nieuw onderkomen gevonden in het oude gymlokaal. 

Dezelfde mentaliteit

Margaretha is vier dagen per week aanwezig in de legotheek. Met haar zijn er nog zo’n 30 vrijwilligers actief bij de stichting. “Niet iedereen staat in de legotheek, we hebben ook veel mensen die achter de schermen werken of bij klusavonden.” Niet elke vrijwilliger is gek op de bouwblokjes. “De meesten vinden Lego wel leuk, maar er zijn ook een aantal die er niks mee hebben. Zij vinden het vrijwilligerswerk en de sfeer gewoon erg prettig.” Het is een groep die dezelfde mentaliteit heeft, ook al loopt de leeftijd nogal uit één. De jongste vrijwilliger is vijftien jaar oud, waar de oudste richting de tachtig jaar gaat.

Inmiddels kent de stichting 1635 leden, die vooral uit de regio komen. “Maar we hebben ook leden die vanuit alle hoeken van het land komen.” Veel mensen worden lid voor hun kinderen. (Groot)ouders die een Lego set huren voor de kleinkinderen. “Het is leuk om te zien dat, na verloop van tijd, er toch geregeld ook een setje meegaat voor papa.” lacht Margaretha.  

De eerste en grootste

De legotheek in Eefde is de eerste van haar soort in de hele wereld. Er zijn nu drie legotheken in Nederland die de naam legotheek mogen dragen, maar die in Eefde is nog altijd de grootste. Mocht je je afvragen waarom de legotheek met een kleine letter wordt geschreven? Dat komt doordat er geen officiële samenwerking is met het bedrijf uit Denemarken. Er worden maandelijks wel nieuwe sets ingekocht bij Lego. Zo hebben ze recent nog de LEGO Ideas Rode Londense telefooncel aangeschaft, die sinds 1 februari beschikbaar is. Na het aanschaffen van een nieuwe set, ligt deze nog niet direct in de schappen. “We moeten dan eerst nog lijsten maken welke blokjes er allemaal in de set zitten, er worden stickers gemaakt en ze moeten natuurlijk in bakken verdeeld worden.” Elke twee maanden proberen ze in de legotheek nieuwe sets aan te bieden. 

In de omgebouwde gymzaal zijn tegenwoordig zeven verschillende maten sets, elk met een eigen kleur, beschikbaar. Elke kleur met een eigen prijs, van 30 cent tot 12 euro per week. Deze sets mag je huren van een week tot maximaal drie weken. Bij een set van 12 euro moet je denken aan de Titanic, met ruim 9000 stenen en een nieuwprijs van 700 euro. Sinds kort zijn er ook cadeaubonnen, waarmee je iemand een lidmaatschap van een jaar biedt, en tegoedbonnen te verkrijgen. 

Meer dan alleen lego

In een omgebouwde kleedkamer heeft Margaretha ook een ruimte om meubels te stofferen. In 2000 behaalde ze haar diploma voor meubelstoffering. En hoewel ze dit werk erg leuk vindt en hoopt dit in de toekomst wat te kunnen uitbreiden, zal ze haar vrijwilligerswerk in de legotheek er niet voor opgeven. “Een combinatie van de twee zou echt perfect zijn, maar het klantencontact wat ik nu heb, wil ik echt niet opgeven.” Op de vraag of ze ook herkend wordt op straat, zegt ze; Kinderen fluisteren nog weleens naar hun ouders: “Dat is die mevrouw van de legotheek.” De band tussen de legotheek en Margaretha is zo groot, dat ze zelfs in 2020 getrouwd is met haar man in de legotheek. “Het begon een beetje als een grap. Alles was al gepland, toen een van de vrijwilligers gekscherend zei: ‘Waarom trouw je niet gewoon hier?’. En zo kwam het dat de legotheek tijdelijk een trouwlocatie werd. Die dag ging de legotheek wel even iets later open.” 

Oproep

Mocht je nog een meubelstuk of kussen hebben met een emotionele waarde en wil je deze opnieuw laten stofferen? Loop dan eens de legotheek binnen en vraag naar Margaretha. Als gezicht van de legotheek is ze niet te missen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.