Waarom ver weg kamperen als het ook in de buurt kan?

Waarom ver weg kamperen als het ook in de buurt kan?

We zijn gek op kamperen in Nederland. Het is laagdrempelig, betaalbaar, en je hebt snel contact met medegasten. Vorig jaar brachten we al in kaart hoeveel campings we rijk zijn in onze gemeente Lochem. Veel gasten komen vanuit het hele land, en ook buitenlandse gasten weten de campings in deze regio goed te vinden. Maar hoe zit het met de Lochemers? Kiezen zij ervoor om eropuit te gaan of blijven ze in de buurt om even lekker te genieten van alle rust?

Na wat navraag bij wat campinghouders blijkt dat ze ook veel gasten uit de regio hebben. Dat varieert van gasten die even een weekendje mee pakken tot seizoensgasten. Voor meesten is de reisafstand vaak bepalend om er even een weekend tussenuit te kunnen. Gasten uit naastgelegen dorpen komen soms om hun nieuwe kampeermiddel dicht bij huis uit te proberen of even te gaan proefkamperen. Andere redenen kunnen bijvoorbeeld zijn dat er een verbouwing plaatsvindt in huis, men de drukte wil ontvluchten, maar ook tijdens de schoolvakanties wanneer één van de ouders geen vrij heeft, en zo vanaf de camping naar het werk kan. Grootouders die tijd met kleinkinderen willen doorbrengen, maar daar thuis geen ruimte voor hebben. 

Verrassend

Een groot voordeel van kamperen in je eigen regio is, dat je al bekend bent met de regio. “We noemen het niet voor niets ‘de gouden driehoek (Gorssel, Lochem, Vorden)”, aldus een campinghouder uit Almen. Echter kent niet iedereen altijd de omgeving zo goed als ze dachten. Gek genoeg ervaren zowel de gasten uit de regio als elders dat de omgeving verrassend mooi is. En dat terwijl ze dagelijks in dezelfde omgeving wonen. Lokale gasten zijn ook vaak aangenaam verrast als ze voor de eerste keer komen. Een reactie die campinghouders vaak horen; “Ik ben hier al vaak zat langsgereden maar nooit geweten dat hier zo’n mooie camping ligt”. Als de kampeergast eenmaal geïnstalleerd is op het terrein geven ze aan het gevoel te hebben niet meer in hun eigen gemeente te zijn. 

Toeristenbelasting

Kamperen in eigen gemeente is goed voor de portemonnee. Uit het jaarlijkse onderzoek naar toeristenbelasting van Bungalowparkoverzicht.nl blijkt dat je in Lochem nog altijd erg voordelig uit bent. Vergeleken met vorig jaar stijgt de toeristenbelasting wel en is Lochem ook één van de hoogste stijgers uit de Achterhoek. Desalniettemin staat dit niet in verhouding met bijvoorbeeld het westen van het land. Voor een gezin van vier personen scheelt dit voor een week al snel een paar tientjes. Neem daarbij de lagere brandstofkosten en je kunt voor een aantrekkelijk bedrag er even heerlijk op uit.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.