Regenboogpad Zutphen geopend: 'Strijden voor gelijkwaardigheid'
Vlnr Jesse Sprikkelman Eva Boswinkel en Jelle Seubring

Regenboogpad Zutphen geopend: 'Strijden voor gelijkwaardigheid'

Het regenboogzebrapad aan de Stationsstraat in Zutphen is zaterdag officieel geopend. Initiatiefnemers Jesse Sprikkelman en Jelle Seubring noemen het een heugelijk moment. "Ik ben trots op de stad waar ik woon. Ik ben trots op Zutphen", sprak Sprikkelman tegenover de aanwezigen.

Ruim een jaar geleden startte Seubring en Sprikkelman een petitie. Na een speech in de gemeenteraad werd het plan voor het pad unaniem aangenomen. Er volgde vele reacties, legt Seubring uit. "Positieve en negatieve. En die negatieve laten zien waarom het nodig is."

Vernielingen

Verantwoordelijk wethouder Eva Boswinkel haalde de vernieling van het pad aan. Binnen 24 uur na de aanleg werd het al vernield. "Toen de verf van het pad nog nat was werd er al een emmer latex overheen gegooid. Dat is belachelijk."

Boswinkel benadrukt erg trots te zijn op het feit dat Zutphen op deze manier strijdt voor gelijkwaardigheid. "Dit is mijn favoriete manier van symboolpolitiek. Iedereen moet kunnen zijn wie ie wil zijn, zonder bang te hoeven zijn."

Regenbooggemeente

Sinds 2017 is Zutphen een regenbooggemeente. Sprikkelman: "Dat is heel erg goed. Er wordt bestuurlijk veel mee gedaan. Maar de burger en de bezoeker merkte daar nog niet zoveel van", legt Sprikkelman uit. "En dat is nu anders. Iedereen die de trein uitstapt en de stad in loopt, ziet dat degene zichzelf mag zijn. Iedereen is welkom in Zutphen."

Seubring vult aan: "Al die gesprekken leiden hopelijk beetje bij beetje tot een stukje meer acceptatie. Deze regenboog helpt daar een stukje aan mee, en is ook een vrolijk gezicht als je de stad binnenkomt. En daarmee is de komst van dit regenboogpad een mooie stap in de strijd om gelijkheid in Zutphen."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.