Jesse Sprikkelman staat elke dag om 5 uur op, vertelt hij in The X Vibe
Jesse Sprikkelman.

Jesse Sprikkelman staat elke dag om 5 uur op, vertelt hij in The X Vibe

De wekker van radiomaker Jesse Sprikkelman gaat elke dag om 5 uur. Niet omdat hij op tijd op zijn werk moet staan, maar omdat hij het zelf wil. Hij vertelt dit aan zijn co-host Ron Selles in The X Vibe. Deze onthulling zorgde voor veel vragen van luisteraars.

De voornaamste vraag die mensen hadden, wat doe je doet hij dan in hemelsnaam zo vroeg? In het radioprogramma legt hij zijn ochtendroutine stap voor stap uit.

05.00 - Opstaan, opfrissen en aankleden.

05.10 - Een glas greenjuice drinken en daarna twee espresso.

05.15 - 40 minuten wandelen met de hond.

06.00 - Fietsen naar de gym.

06.15 - Sporten.

07.15 - Fietsen naar huis.

07.30 - Douchen en aankleden.

08.00 - Ontbijten, krant lezen en chillen.

09.00 - De werkdag starten.

'Rust en routine'

Dat klinkt als een strak en streng ochtendregime. Maar het geeft Sprikkelman rust en regelmaat. "Zo'n anderhalf jaar geleden was ik veel te zwaar en leefde ik ongezond. Ik had toen al meermaals geprobeerd om te gaan sporten maar dat lukte niet. De knop moest om en nog belangrijker: ik moest er routine van maken. En dat lukt mij alleen wanneer ik het vroeg in de ochtend doe."

Waarom? "Omdat ik in de avond geen zin heb om te sporten. En 's ochtends heb ik veel meer energie. Het is ook erg fijn om voordat de rest van het land ontwaakt al iets van je lijstje af te kunnen strepen. Ik heb mijn wekker altijd gezet voor mijn werk, omdat je op een bepaald tijdstip moet beginnen. Nu zet ik de wekker voor mezelf. Omdat ik eerst aan mezelf ga werken en daarna pas 'echt' aan het werk ga. Het geeft je ook veel meer rust."

Trend

Vroeg opstaan is de laatste jaren veel populairder geworden. Dat komt mede door boelen zoals 'Miracle Morning' of 'The 5 AM Club'. "Daarin beweren ze dat je succesvoller wordt door vroeg op te staan. Geen idee of dat zo is. Dat is niet mijn doel. Ik wil gezonder en relaxter leven. En dat lukt doordat mijn wekker zo vroeg gaat", legt Sprikkelman uit.

Nieuw is het voor hem eigenlijk niet. "Ik heb de ochtend altijd magisch gevonden. Al sinds mijn tienerjaren maak ik radioprogramma's op vroege tijdstippen. Dat deed ik toentertijd bij de lokale radio. En nu bij de publieke omroep. Dat je samen met je luisteraar de dag start is heel erg magisch."

Vragen

Nadat dit onderwerp werd aangestipt in The X Vibe kwamen er veel vragen binnen van luisteraars.

Vraag van luisteraar Irene: sta je in het weekend ook zo vroeg op? "Ja. Maar dat komt ook omdat ik in het weekend werk. Dan maak ik radio in Hilversum. Maandag is mijn enige vrije dag in de week. En dan wordt ik uit mezelf op dat tijdstip wakker. Het is een gewoonte geworden."

Vraag van luisteraar Mitchel: hoe doe je dat wanneer je tot laat aan het werk / aan het feesten bent? "Soms slaap ik dan een uurtje langer, tot 6 uur. Maar ik probeer ook dan vroeg op te staan. Om de routine erin te houden. In de middag doe ik dan soms nog wel even een powernap. Maar ook ik ga wel eens tot diep in de nacht stappen. Dan gooi ik het vroege opstaan even over boord. Er moet immers ook geleefd worden."

Vraag van luisteraar David: hoe laat ga je naar bed? "Meestal rond 22.00 uur. Ik functioneer het beste met 7 uur slaap. Dus die probeer ik altijd wel te pakken."

In radioshow The X Vibe worden wekelijks dit soort onderwerpen doorgesproken. In combinatie met fijne EDM-tracks. Beluister hier de laatste uitzending..

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.