Opbouwen van nieuwe brug eindigt in drama. Dit is wat we weten
- Nieuws
- 21 februari 2024
- Mattijs Janssen
LOCHEM - Twee weken geleden kwamen de eerste delen, het stalen brugdek van de toekomstige brug, per boot aan. Woensdag begon het bouwbedrijf met het inhijsen van de brugdelen. Hierbij ging het gruwelijk mis, met twee dodelijke slachtoffers tot gevolg.
De feiten in het kort
- Op de Goorseweg in Lochem is een deel van de nieuwe brug in aanbouw ingestort. De brugboog schoot los, met dramatische gevolgen.
- Bouwbedrijf BAM was bezig met de werkzaamheden en zou woensdagochtend de bruggen op hun plaats tillen.
- Twee personen zijn om het leven gekomen. Ze zijn van Poolse en Belgische afkomst. Twee anderen raakte gewond.
Om de bouw, van de nieuwe brug over het Twentekanaal in Lochem, goed te kunnen volgen had aannemer BAM Infra langs de Goorseweg een veilig uitzichtpunt gemaakt. Meerdere mensen en journalisten waren vanuit dit uitzichtpunt ooggetuigen van het ongeval.
Kabel knapt
Het ging iets na 11.00 uur mis bij het inhijsen van de brugdelen. Medewerkers waren bezig de bogen in te hangen op de brug, toen één van die bogen uit de stroppen naar beneden viel. Op beelden is te zien dat één van de kabels, waarin de boog hing, was geknapt. De kraan aan de andere zijde kon het gewicht niet langer dragen, waardoor de boog viel en vervolgens op een platform terecht kwam, waar mensen aan het werk waren. Hierbij raakten twee mensen gewond en vielen er twee dodelijke slachtoffers.
Een van de twee dodelijke slachtoffers lag op 50 meter hoogte. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland meldde aan het einde van de middag, dat de lichamen van de twee dodelijke slachtoffers, bij het brugongeluk in Lochem geborgen waren.

Burgemeester
De burgemeester, Sebastiaan van ‘t Erve, ging persoonlijk langs. Hij zegt erover: "Na 20 jaar praten en 5 jaar tekenen had vandaag een feestelijke dag moeten worden met de nieuwe brug voor de Schakel A1 - Achterhoek over het Twentekanaal. Het werd een tragedie."
De burgervader heeft "gesproken met de mensen die daar aan het werk waren en het voor hun ogen zagen gebeuren. De schok is groot en de verbijstering enorm. Mijn medeleven gaat uit naar de slachtoffers en de gewonden; hun naasten en hun collega's. Ik wens hen warmte en liefde toe in deze moeilijke tijd."
Tragisch
Ook minister-president Mark Rutte reageerde via een bericht op X. "Tragische berichten over heftig ongeval in Lochem, waar na het instorten van een deel van een brug twee dodelijke slachtoffers en twee gewonden zijn te betreuren. Ik wens de nabestaanden en alle betrokkenen veel sterkte toe."
"Het is goed dat de Arbeidsinspectie en mogelijk ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid hun werk doen om te onderzoeken wat er is misgegaan en of er lessen te leren zijn", zegt Van 't Erve daarover.
Slachtofferhulp
Voor medewerkers die het woensdagochtend zagen gebeuren was er slachtofferhulp aanwezig. Ook omstanders kunnen hulp inschakelen. Doordat het een feestelijke gebeurtenis had moeten worden zagen veel mensen het gebeuren.
Fotograaf Arjan Gotink is één van hen. Hij vertelt erover aan De Telegraaf. "We stonden op een container om alles goed te kunnen fotograferen en filmen en hadden eerder op de ochtend sfeerfoto’s met een drone gemaakt. Plotseling viel de boog uit de staalkabels tientallen meters naar beneden, gevolgd door een enorme knal. Ik zag medewerkers vanaf een van de boogtorens meters naar beneden vallen. Pas een halve minuut later besefte ik echt wat er gebeurde."
Iedereen in paniek
Ook Omroep Gelderland-verslaggever Melanie Lokate was erbij. "Op de bouwplaats was iedereen in paniek. Na een paar minuten kwam de eerste ambulance al aanrijden. Die moet in de buurt zijn geweest, het ging zo snel", vertelt ze op de website van de omroep. "Ik was op pad voor een kleine reportage over de brug en dan krijg je dit. Je beseft niet meteen wat er is gebeurd. En als journalist zet je daarna ook een knop om en ga je aan het werk."