Waar komt de culturele fascinatie voor Duitsland vandaan?
De Fernsehturm in Berlijn.

Waar komt de culturele fascinatie voor Duitsland vandaan?

Wanneer ik collega’s in de Randstad vertel dat ik in Duitsland ben geweest voor boodschappen en een goed diner, kijken ze me raar aan. Het klinkt ver weg voor ze. Maar Kleef is voor ons dichterbij dan Amsterdam of Hilversum. Wij Nederlanders lijken een fascinatie te hebben voor ons buurland. Maar waar komt deze vandaan?

Dat Achterhoekers graag hun boodschappen doen bij de oosterburen behoeft natuurlijk weinig uitleg. Maar het culturele gedeelte van Duitsland wat we zo aantrekkelijk vinden wel. Jongeren trekken massaal naar het land voor een weekendje  cultuur. Cultuur bestaande uit techno, geschiedenis en kunst. Om te kijken waar deze fascinatie vandaan komt moeten we naar de hoofdstad: Berlijn.

Paar uur treinen

Berlijn ligt niet in het midden van Duitsland. Je moet een kleine zes uur in de trein of auto zitten om er te komen. Maar dan ben je wel in een stad die Europa te boven stijgt. Het telt zo’n vier miljoen inwoners en heeft twaalf zelfstandige districten. Het nachtleven is bruisend. Drank, seks en drugs is overal te vinden. Liefhebbers van elektronische muziek kunnen er hun hart ophalen. Goedkoop bier en cocktails vloeien rijkelijk. En hippe bars en cafés zijn er in overvloed. 

De charme van Berlijn lijkt vooral het rauwe te zijn. De geschiedenis is nog overal voelbaar. Tuintjes zijn niet aangeharkt. Inwoners zijn ietwat stug. Feesten worden georganiseerd in oude fabriekshallen. Veel jongeren zijn er op zoek naar inspiratie en het onbekende. Ze willen rumoer vinden die je in geen enkele wereldstad vindt. In Berlijn gaat alles op een lager tempo. Dat is logisch te verklaren. Want - in tegenstelling tot in andere steden - is het leven er goedkoop. Altijd maar druk zijn - zoals inwoners van Amsterdam, London of New York dat zijn - is er niet nodig. Appartementen in Lochem zijn duurder dan in Berlijn. Alles lijkt goedkoop in Duitsland.  Wij genoten met twee personen uitgebreid van sushi en drank, voor maar 55 euro. Bij de gemiddelde bezorgservice in ons land ben je meer kwijt. 

Goedkoop bier en cultureel eten

Liefhebbers van eten kunnen er hun hart ophalen. Alle landen worden vertegenwoordigd door middel van leuke eettentjes. Koreaans, Pakistaans, Georgisch: je kunt het er allemaal vinden. Het leven in de stad is puurder. Na het vallen van de muur lijken alle grenzen weggevaagd te zijn. Letterlijk en figuurlijk. Bij Späti’s (avondwinkels) koop je goedkoop bier. Die kun je gewoon opdrinken in een park of in de metro. Niemand kijkt je raar aan. Een club kom je binnen voor maar 15 euro. De drank die ze daar schenken is half zo duur als in ons land. 

Dat nachtleven in de stad is beroemd en berucht. Vele gretige millennials willen naar de Berghaim. Dit is de bekendste club ter wereld. Je moet lang in de rij staan. En dan is de kans groot dat je geweigerd wordt. Het deurbeleid is namelijk erg streng, om zo de sfeer onder controle te houden. Gezien de temperaturen er laag waren toen ik er was, besloot ik die rij te laten voor wat het is. Want er zijn veel goede alternatieven. Mocht je er toch heen willen, dan een advies van locals. Kom als jezelf. Wanneer je zichtbaar teveel moeite hebt gedaan, kom je niet binnen. Heb je - net als ik - geen zin in die rij, maar wil je wel feesten tot vroeg in de ochtend. Dan is club SchwuZ een aanrader. 

Clubleven

Deze club zit in een oude fabriekshal. Er zijn drie zalen waar muziek is. Het publiek is er jong en gevarieerd. En in tegenstelling tot de Berghaim is de beveiliger aan de deur hier opvallend vriendelijk. Hij legt uit dat iedereen met respect met elkaar om dient te gaan. En dat wanneer iemand dat niet doet, ze je gelijk zullen helpen. “We willen dat je je hier veilig voelt”, zei hij. Deze uiterst vriendelijke houding verbaasde me erg. Dit maak je in Amsterdam, Markelo of Bathmen niet mee. SchwuZ is voor een groot deel bericht op LHBTIQ+’ers. Maar behoor je niet tot die groep, dan ben je zeker welkom. En dan ga je ongetwijfeld ook een leuke avond hebben. Het is overigens goed Berlijns gebruik om niet met de buitenwereld te delen wat er binnen in een club gebeurt. Dus verdere details, vertel ik je wel een keer persoonlijk. 

Terug naar de vraag die dit artikel dient te beantwoorden. Waar komt de fascinatie voor Duitsland - en specifiek Berlijn - vandaan? Daar kunnen we eigenlijk vrij kort over zijn. Het is het rauwe en het artistieke. Artiesten zoals David Bowie, Lou Reed, U2 en Iggy Pop vonden er inspiratie. De Nederlandse Thomas Azier woont ook in de stad. Daar wonen voelt voor veel mensen “een beetje alsof je daarmee credibility koopt. Zoals je naar India gaat om spiritualiteit te kopen.” Dat vertelde hij in een interview met 3voor12. De stad is erg internationaal. “Iedereen die hier woont, heeft zijn netwerk ergens anders. Dj’s die het hele weekend de wereld overreizen en die Berlijn alleen gebruiken als uitvalsbasis, als woonplek.”

Warme jas

De culturele, liberale en goedkope lifestyle die je je in Berlijn kan aanmeten vinden veel jonge Nederlanders bij zich passen. Wie het aandurft zich te laten opzuigen door de stad, komt er snel achter dat het past als een goede warme jas. Want in Berlijn past iedereen, zolang je jezelf maar bent. 

Wat is jouw favoriete Duitse stad? En waarom? Deel het met ons via [email protected]

In radioprogramma The X Vibe vertelde Jesse Sprikkelman meer over het nachtleven in Berlijn...  

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.