Hou je je goede voornemens nog vol? Dit moet je erover weten
Hüseyin Çakan.

Hou je je goede voornemens nog vol? Dit moet je erover weten

In de decembermaand stoppen we massaal met het tellen van calorieën. We hebben etentjes, kerstborrels en andere fuiven. Na de jaarwisseling (en de nodige nieuwjaarsborrels) kijken we massaal in de spiegel en denken: daar mogen wel wat kilootjes af. 

Liever luisteren? Beluister het gepsrek met Hüseyin Çakan. 

Sportscholen in de regio zien een massale toename aan leden, aan het begin van het jaar. Sporten staat namelijk bovenaan in het lijstje met goede voornemens. Maar heeft het nut om in januari fanatiek naar de sportschool te gaan? En nog belangrijker: hoe zorg je dat je goede voornemens volhoudt? We vragen het aan personal trainer Hüseyin Çakan. Hij begeleidt veel mensen uit de omgeving Lochem en Zutphen, vanuit zijn sportschool Çakan Trainingen. 

Nieuwe start

“Mensen willen een frisse en nieuwe start. De maand december draagt natuurlijk ook bij aan de keuze. Mensen kunnen vaak niet van al het lekkers afblijven. Dus dat willen ze compenseren”, legt hij uit. Of hij zelf al dat lekkers laat staan? “Absoluut niet. Ik zal ook nooit tegen mensen zeggen dat ze dat moeten doen. Want ik hou zelf ook van lekker eten. Het is belangrijk om te genieten, maar om het daarna wel te compenseren. Dat laatste is echt heel belangrijk.”

Direct een mega gezonde levensstijl hanteren is heel moeilijk, bijna niet te doen. “Dat hou je een paar maanden vol. Waarna je lichaam er weer behoefte aan heeft. Je valt bijvoorbeeld 8 tot 10 kilo af in die paar maanden. Maar daarna nemen ze zoveel eten, dat ze boven hun startgewicht uitkomen.” Balanceren en volhouden is dus het belangrijkste. Hoe zorgt Çakan ervoor dat zijn klanten dat lukt? “Wij trainen op afspraak. Je kan dus niet binnenlopen wanneer je wil. En dat is een hele goede stok achter de deur. Ze laten je niet staan.”

Discipline

Neem dus een personal trainer of ga samen met iemand trainen. Dan ben je gemotiveerder om te gaan. “Want je hebt het gevoel dat je niet kan maken om niet te komen.” En daarnaast is discipline heel belangrijk. “Als je de keuze maakt om toch een keer te genieten, moet je wel weten wanneer het klaar is. Het moet tussen de oren echt op orde zijn.” 

Het jaar sportief beginnen is niet de enige reden dat mensen de sportschool instappen. Na de feestdagen kijken we stiekem al vooruit naar de zomer. En wie wil nou geen afgetrainde summerbody hebben? Maar ben je in januari dan niet veel te laat? “Nee hoor, dat is best haalbaar. Het verschilt natuurlijk wel per persoon. Over het algemeen kun je in zes maanden wel een summerbody kweken.” Met alleen sporten red je het dan natuurlijk niet. “Je moet ook heel bewust bezig zijn met voeding.”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.