Een inleiding tot zakelijke autoverzekeringen: wat moet je weten?

Een inleiding tot zakelijke autoverzekeringen: wat moet je weten?

Wanneer je als ondernemer een auto voor de zaak koopt, moet je niet vergeten hier een autoverzekering voor af te sluiten. Zonder zo’n verzekering mag je de openbare weg namelijk niet op met dit voertuig. Als je nog niet eerder een bedrijfsauto gekocht hebt, heb je misschien nog vragen over een zakelijke autoverzekering. Wat dat betreft, ben je hier aan het juiste adres, want in deze tekst vertellen wij je alles wat je hierover moet weten.

Hoe kun je een bedrijfsauto verzekeren?

Wie voor het eerst een auto voor de zaak koopt, weet waarschijnlijk niet precies hoe hij deze moet verzekeren. Dit komt vooral doordat je uit verschillende dekkingen kunt kiezen. Om een goede keuze te kunnen maken, moet je eerst weten wat er binnen iedere dekking valt. Daarom geven wij je hier tekst en uitleg over de verschillende manieren waarop jij je bedrijfsauto kunt verzekeren.

1) Wettelijke aansprakelijkheid (WA)

Bedrijfsauto’s moeten in Nederland minimaal verzekerd worden voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Een WA-verzekering dekt namelijk schade die je met het voertuig aan (spullen van) anderen veroorzaakt. Deze verzekering wordt vaak afgesloten voor bedrijfsauto’s ouder dan 10 jaar.

2) WA + Beperkt Casco

Deze dekking gaat een stapje verder dan die van een WA-verzekering, want ook bepaalde schade aan je eigen auto is verzekerd. Zo kun je bijvoorbeeld een claim indienen bij je verzekeraar als de schade het gevolg is van diefstal, inbraak, brand of storm. WA + Beperkt Casco wordt vaak gekozen voor auto’s tussen 6 en 10 jaar oud.

3) WA + Volledig Casco (allrisk)

Tot slot kun je nog voor de dekking WA + Volledig Casco kiezen. Bij veel verzekeraars wordt dit ook wel een allrisk bedrijfsautoverzekering genoemd. Dit komt doordat je niet alleen verzekerd bent voor de schade die we hierboven al noemden, maar ook voor schade aan je eigen auto door een botsing, aanrijding of vandalisme. Deze autoverzekering is geschikt voor voertuigen jonger dan 6 jaar.

Premie van een zakelijke autoverzekering

Nu je weet hoe je een bedrijfsauto kunt verzekeren, ben je ongetwijfeld ook benieuwd naar de kosten van een zakelijke autoverzekering. Omdat deze per situatie verschillen, raden wij je aan om zelf een berekening te maken. Dit kun je makkelijk en snel doen via de website van een verzekeraar. Nadat jij je voorkeuren hebt doorgegeven, berekent een online tool hoeveel je per maand betaalt voor een zakelijke autoverzekering.

Vergeet niet om te vergelijken

Veel verzekeraars werken met soortgelijke dekkingen voor zakelijke autoverzekeringen, maar dit betekent niet dat het niet uitmaakt waar je een bestelautoverzekering afsluit. Bij de een betaal je namelijk een (veel) hogere premie dan bij de ander. Vergeet daarom niet om een vergelijking te maken voordat je een zakelijke autoverzekering afsluit. Staar je hierbij niet blind op de prijs, maar let ook goed op zaken die bij de dekking zijn inbegrepen.

Zo sluit je een zakelijke autoverzekering af

Als je voor jezelf bepaald hebt wat de beste zakelijke autoverzekering is, wordt het tijd om er eentje af te sluiten. Hier hoef je de deur niet voor uit, want bij veel verzekeraars kun je online een aanvraag indienen. Het begint met het berekenen van de premie. Heb je dit gedaan en staat de premie je aan? Dan kun je het aanvraagproces meestal direct voorzetten, waardoor jij je zakelijke auto binnen de kortste keren verzekerd hebt.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.