Wat dekken zakelijke rechtsbijstandverzekeringen?

Wat dekken zakelijke rechtsbijstandverzekeringen?

Als ondernemer kun jij je voor van alles en nog wat verzekeren. Doordat er zoveel zakelijke verzekeringen zijn en je meestal niet verplicht bent om ze af te sluiten, kunnen wij ons goed voorstellen dat je niet weet waar jij je precies voor moet verzekeren. Veel ondernemers sluiten een arbeidsongeschiktheidsverzekering en zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af, maar twijfelen over een rechtsbijstandverzekering. Dit komt vaak doordat zij niet precies weten hoe de dekking van deze verzekering eruitziet. Daarom leggen wij je in deze tekst uit wat zakelijke rechtsbijstandverzekeringen dekken.

Waar ben je voor verzekerd?

Acht je de kans klein dat jouw bedrijf betrokken raakt bij een conflict? Dan denk je vast dat je geen zakelijke rechtsbijstandverzekering nodig hebt. Je kunt het erop gokken, maar besef je goed dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Hierdoor kan er vrij makkelijk een conflict ontstaan. Zo is er bijvoorbeeld al sprake van een conflict als je een medewerker op straat zet en hij of zij vindt dat dit onterecht is. Als het ontslag wordt aangevochten volgt er waarschijnlijk een rechtszaak. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan hoef jij je hier geen zorgen voer te maken. Je verzekeraar zorgt dan voor de juiste juridische hulp en dekt de kosten die dit met zich meebrengt.

Een rechtsbijstandverzekering biedt overigens niet alleen uitkomst bij conflicten met werknemers. Ook bij conflicten met leveranciers of afnemers heb je baat bij deze verzekering. Levert een bedrijf bijvoorbeeld (veel) te laat? Of voldoet de levering niet aan de gemaakte afspraken? Dan spreek je de leverancier hierop aan. Als hij niet toegeeft of jullie onderling niet tot een oplossing komen, ontstaat er een conflict. In dat geval is de kans groot dat de rechter uiteindelijk moet oordelen wie er gelijk heeft. Daarnaast kan er een conflict ontstaan als een klant weigert om een rekening te betalen.

Zaken die zijn uitgesloten

Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering denk je mogelijk dat je standaard verzekerd bent voor conflicten waar je bedrijf bij betrokken raakt. Ondanks dat de dekking van deze verzekering behoorlijk uitgebreid is, ben je niet altijd verzekerd voor juridische hulp. Conflicten die te maken hebben met belastingen met een motorrijtuig vallen bijvoorbeeld buiten de dekking van een rechtsbijstandverzekering. Dit geldt ook voor een conflict dat ontstaat of verwacht wordt voordat je de verzekering afsluit. 

Rechtsbijstand en wachttijd

Wie een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluit, kan te maken krijgen met wachttijd. Het gevolg hiervan is dat je in de eerste paar maanden na het afsluiten van de verzekering nog niet verzekerd bent. Er zijn overigens situaties waarin een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd geldt. Dit is het geval bij een geschil over een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is, letselschade en een geschil in het verkeer.

Hoe sluit je een rechtsbijstandverzekering af?

Nu je weet wat zakelijke rechtsbijstandverzekeringen dekken, kun je voor jezelf bepalen of je deze verzekering nodig hebt. Denk je dat je bedrijf in Lochem hier baat bij heeft? Wacht dan vooral niet te lang met een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Hoe sneller je dit doet, des te eerder de wachttijd voorbij is. Bij de meeste verzekeraars kun je dit tegenwoordig allemaal online regelen. Je doorloopt een aantal simpele stappen en verstuurt vervolgens direct je aanvraag. Wil je liever persoonlijke geadviseerd worden of is het niet mogelijk om je rechtsbijstandverzekering online af te sluiten? Kies dan voor persoonlijk advies.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.