Eerste editie Zutphen Pride wil verdiepen, vieren en verbinden

Eerste editie Zutphen Pride wil verdiepen, vieren en verbinden

Tijdens de allereerste Zutphen Pride op zaterdag 10 juni, vindt in Dat Bolwerck een divers avondprogramma plaats. Voor iedereen die meer wil weten over lhbtq+-onderwerpen of gewoon zin heeft in een avond vol lezingen, theater, muziek en poëzie.

Ben je lhbtq+'er of draag je een inclusieve samenleving een warm hart toe? Kom dan naar de allereerste Pride in de geschiedenis van Zutphen. Iedereen is welkom. De dag start op zaterdag 10 juni om 16:00 met een Pride Walk vanaf het stadhuis naar kunsthuis Dat Bolwerck. Vanaf 17:00 is er in Dat Bolwerck een gratis avondvullend festivalprogramma.

Tijdens dit Pride Festival kun je onder andere luisteren naar burgemeester Wimar Jaeger en wethouder Eva Boswinkel die spreken over inclusie ten tijde van maatschappelijke en politieke polarisatie. Historicus Martien Sleutjes geeft een lezing over de geschiedenis van de lhbtq+-emancipatie in Nederland. De Zutphense dichter en spoken word artiest Naomi Montroos draagt een gedicht voor dat ze speciaal voor deze gelegenheid heeft geschreven.

Optredens

Daarnaast vinden er verschillende optredens plaats van Leendert Vooijce, een imponerende performance kunstenaar. Dragqueens Tom Puss, Miss Meggie en Lexi Lollipop zorgen voor een extravagante drag bingo waarbij verschillende prijzen te winnen zijn. Muzikant Elmer (het alter-ego van theatermaker Merel Pauw) sluit de avond af met een spectaculaire theatrale muziekshow waarin genderrollen in de hiphop worden omgekeerd. Maak je op voor funky beats en rauwe, humoristische en kwetsbare teksten.

Ondertussen is er volop gelegenheid om te dansen in het Koetshuis van Dat Bolwerck, waar DJ Jesse Sprikkelman voor de muziek zorgt. Aan eten is ook gedacht: restaurant Thuis bij de Jongens verzorgt de hele avond lang de catering. Voor wie het feest na deze avond graag thuis voortzet, is er een boekentafel van Van Someren & Ten Bosch vol met mooie lhbtq+-auteurs en -literatuur.

Toegankelijkheid

“Een van de grondgedachten van Dat Bolwerck is onze vrije toegankelijkheid", stelt artistiek leider Marlise van der Jagt van Dat Bolwerck. "We bestaan voor iedereen en wensen met onze programmering, waarin kunst en gedachten centraal staan, een uitwisseling en gesprek tot stand te brengen waarin iedereen een stem mag hebben. Het geborgen gevoel dat veel bezoekers in ons gebouw en onze tuin ervaren is daarbij essentieel. Na bezoek aan het Pride Festival bij Dat Bolwerck hoop ik dat mensen verrijkt, met nieuwe gedachten en een warm gevoel de deur uit stappen. Met het prachtige diverse programma dat neergezet is kan dat niet anders!”

Zutphen Pride is begonnen met een oproep van de gemeente Zutphen op sociale media, met de vraag of inwoners goede ideeën hadden voor het verbeteren van de zichtbaarheid van de lhbtq+-gemeenschap in Zutphen. Een aantal inwoners gaf daar gehoor aan, waarna er een werkgroep werd opgericht met vrijwilligers die onder begeleiding van de gemeente de afgelopen maanden hard heeft gewerkt aan het realiseren van de eerste Zutphen Pride.

Verdiepen en vieren

Van der Jagt stelde samen met Hella Godee het festivalprogramma samen. Godee werkt als theatermaker in de culturele sector en is als vrijwilliger onderdeel van de werkgroep. “Er waren een paar grondgedachten die we als projectgroep belangrijk vonden voor het Pride Festival", stelt Godee. "Het programma moest gratis toegankelijk zijn en een goede mix bieden tussen verdiepen en vieren. Als ik zo kijk naar de line-up is dat volgens mij aardig gelukt."

"Pride is een feest met een lange traditie en een aangrijpende ontstaansgeschiedenis", vertelt Godee. "De eerste Prides werden georganiseerd in de jaren zeventig in de Verenigde Staten, waar queers werden gezien als zondig, gevaarlijk en zelfs besmettelijk. Vooral ten tijde van de latere aidsepidemie. Een groep activisten kwam toen op het idee om de maatschappelijke en politieke stigmatisering die ze voelden, te beantwoorden met radicale trots. In het Zutphen van nu is het een stuk beter toeven als lhbtq+'er. Toch is het nog altijd zo dat veel queer mensen voorzichtig zijn in het openlijk tonen van hun identiteit. Ik zoen mijn vriendin bijvoorbeeld niet graag ’s avonds laat op straat. Er kleven helaas nog altijd bepaalde risico’s aan het zichtbaar anders zijn. Pride is een dag waarop die geschiedenis van zelfcensuur en moed wordt herdacht en het is een feest ter viering van al onze verschillen.”

De eerste editie van Zutphen Pride belooft een avond te worden vol interessante ontmoetingen en uitwisselingen. Of je zelf lhbtq+'er bent of gewoon zin hebt in een avond voor lezingen, theater, poezie en muziek: wees welkom.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.