Jan Hovers uit Gorssel duikt Abbey Road Studios in
Jan Hovers bij de Abbey Road Studios.

Jan Hovers uit Gorssel duikt Abbey Road Studios in

De Amsterdamse Achterhoeker -  zoals hij zichzelf noemt - Jan Hovers nam tijdens de lockdown thuis een album op. Hij besloot het gelijk goed aan te pakken en vertrok naar de wereldberoemde Abbey Road Studios in Londen af te maken. 

Jan Hovers verhuisde tijdens de lockdown van Amsterdam naar Gorssel in de Achterhoek, zegde zijn baan als museumdirecteur op en nam thuis zijn eerste soloalbum met eigen werk op. Daarmee kwam een jeugdwens in vervulling. Als klap op de vuurpijl vertrok hij deze zomer naar Londen om de plaat in de wereldberoemde Abbey Road Studios te masteren – het technisch in balans brengen van de muziek. 

The Beatles en Marvin Gaye

Dit gebeurde door niet de eerste de beste technicus. Mastering-engineer Alex Wharton heeft eerder muziek van onder andere The Beatles, The Pixies, Marvin Gaye, Mumford and Sons, Gilberto Gil en vele anderen onder handen gehad. Voor ultieme Beatles-fan Hovers was met name het feit dat Wharton zo’n beetje de hele solocatalogus van Paul McCartney heeft gemasterd de belangrijkste reden om voor hem te kiezen. 

Om zijn plaat af te maken op de heilige grond waar ook The Beatles hun platen maakte, was voor hem een ultieme droom. “Van jongs af aan ben ik gek op The Beatles en met name op McCartney. Dat is ontegenzeggelijk ook aan mijn muziek te horen. Zonder dat ik overigens hen direct probeer te imiteren of dat ik denk in hun schaduw te staan. Ik heb simpelweg de liedjes geschreven en opgenomen die in mijn hoofd rondzongen. En ja, je bent natuurlijk een kind van je generatie”, aldus Hovers (63). 

Klimtocht door het leven

Het album is getiteld 'Climb', naar het openingsnummer, dat handelt over de klimtocht door het leven. 'Climb' bevat 12 nummers en een instrumentale bonustrack, waarbij zo’n beetje alle denkbare muziekstijlen voorbij komen. Van regelrechte pop tot country, een ode aan James Bond, een paar folky songs, een semi-flamenco nummer, een licht-klassiek lied,  en, ja, natuurlijk ook wat Beatles-getinte nummers. Kortom, een eclectische verzameling waarbij Hovers alle instrumenten bespeelt. 

Op een aantal nummers wordt hij in duetvorm bijgestaan door onder meer de met name in Oost-Nederland bekende Tessa Boomkamp (van onder andere de Edwin Evers Band), de in Duitsland wonende en werkende Hanna Prins, maar ook zijn dochters en vriendin doen een duit in het muzikale zakje. “Zeg maar als mijn eigen Linda”, zegt Hovers met een knipoog. Eén nummer wordt geheel begeleid door het uit Zwolle afkomstige strijkkwartet Amarens, waarvoor Hovers zijn eerste klassieke arrangement schreef. 

'Climb' van Jan Hovers is op Spotify en alle andere streaming platforms te beluisteren. Het album zal rond de komende jaarwisseling ook op vinyl verschijnen. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.